duminică, iulie 14 2024

Deloc surprinzător, orice cursă de alergare pe o distanță mai lungă presupune o bună pregătire pe trei planuri: alergare, alimentație și mental. Dacă antrenamentul și alimentația ne ajută să menținem o bună formă fizică sau să ardem grăsimi, antrenamentul mental ne ajută să ne depășim limitele și să controlăm momentele dificile din timpul unei curse de maraton.

Despre beneficiile alergării vorbesc atât practicanții, cât și specialiștii. Astfel, alergarea reduce stresul, îți schimbă în bine  starea psihică, te fortifică fizic, îți tranformă organismul într-un generator de energie. Însă alergarea pe distanțe lungi, mai exact pe distanța  unui maraton, este o probă în care trebuie să dovedești tărie psihică tot atât de mult pe cât îți este solicitată rezistența fizică.

Un maraton este, în general, o cursă cu momente care au propriile provocări psihice. Iată câteva modalități prin care poți să depășești momentele mai dificile din timpul unei curse de maraton:

Primii 15 km
Începe alergarea mai lent. La începutul cursei te vei simți puternic și încrezător, cu toate acestea trebuie să te convingi să te temperezi. Cheia pentru terminarea unui maraton în mod agreabil este ca alergarea primei jumătăți să fie făcută într-un ritm mai lent decât în cea de-a doua. 
Parcurge-ți propria cursă. Nu te îngrijora dacă vezi mulți alergători depășindu-te. Îți amintești povestea cu țestoasa și iepurele? Poate că ceilalți încep prea rapid, așadar ai șanse să-i prinzi din urmă mai târziu.
Nu te implica prea mult pe plan emoțional. Încearcă să rămâi cât mai calm cu putință pe primii 15 km. Va trebui să îți conservi energia mentală pentru restul cursei.

Km 15-30
Fragmentează cursa. Poți începe să împarți cursa în segmente mai mici. Distanța îți va părea astfel mai fezabilă. De exemplu, la km 20 spune-ți în gând: „urmează o cursă de șase kilometri, după care nu mai am de făcut decât un cros”.
Rămâi hotărât. Tăria minții îți va fi pusă cu adevărat la încercare în acest interval. Nu te lăsa cuprins de îndoială de sine sau de neplăceri. Adu-ți aminte cât de mult te-ai antrenat  și, totodată, câtă satisfacție îți va oferi ducerea la bun sfârșit a cursei.

Învinge plictiseala. Acum este momentul să folosești toate trucurile imaginabile pentru a învinge plictiseala. Fă orice pentru a-ți ține mintea ocupată: cântă cântece în gând, joacă jocuri imaginare, numără oamenii, conversează cu ceilalți alergători.

Km 30-42
Eliberează-ți mintea. Exista mari șanse ca în acest interval să simți oarecare dureri. În mod cert vei simți oboseală. Lasă-ți așadar mintea să iasă din corp și încearcă să te concentrezi asupra lumii exterioare: spectatori, alți alergători, peisajul.
Stabilește-ți  noi repere. Fragmentează în continuare cursa, km cu km. Poți începe numărătoarea inversă a kilometrilor și a minutelor.
Vorbește-ți. La acest moment al cursei va trebui să sapi adânc după rezerve de tărie mentală. Adu-ți aminte de tot ce ai sacrificat pentru a ajunge la acest punct. Rememorează momentele din cursul antrenamentelor în care ai trecut peste oboseală și cum poți face asta din nou.

(Articol publicat în revista Alerg #2)

Comments

comments

Previous

Lăsaţi copiii să vină la noi

Next

Ultimele cifre

1 comment

  1. Mersi muuult de articol ! A picat la fix ! Ideea cu fragmentatul cursei nu o stiam si am sa o aplic cu siguranta ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also