luni, octombrie 21 2024
Pe 28 septembrie, o cursă de alergare într-o zonă unică în Europa

[Alexandra Ioana Negruț]

De jos, din sat, imaginile sunt desprinse parcă din poveștile copilăriei: zeci de liliputani colorați încercând să escaladeze uriașul adormit în iarbă. Pe traseu însă, e nevoie de picioare tari și plămâni puternici căci cursa începe în forță. Sunetul respirațiilor, al bețelor de trekking lovind stânca, al pașilor agili se întrepătrund.

Așa se simt primii kilometri din Trascău Trail Run, o competiție de alergare montană ce se desfășoară într-o zonă unică în Europa. Legenda spune că la Rimetea soarele răsare de două ori, scăldând în lumină aurie căsuțele albe de la poalele unui uriaș de piatră. Partea de nord a masivului calcaros, acolo unde panta e mai domoală, este îmbrăcată în păduri de fag, dar in vest, pe unde vă duce traseul, e o altă poveste: goliciune, creste sterpe și înguste și un șanț – singura cale de acces spre vârf.

Natura și-a făcut din Piatra Secuiului un loc de joacă, coborând peisajul de la 2000m la 1000m.

Poate tocmai datorită acestor particularități geologice ale zonei, cetatea medievală de pe Piatra Secuiului, construită la începutul sec. al XIII-lea, a fost singura din Transilvania care a putut ține piept trupelor tătare. Parcurgerea crestei oferă alergătorilor un moment de respiro și o privire de ansamblu asupra următoarelor puncte culminante ale traseului.

Cetatea Colțești, construită în secolul al XIII-lea în scop de supraveghere a căii comerciale și de protejare a populației, mai păstrează astăzi două turnuri laterale și zidurile interioare. Este ridicată în vârful unei klippe calcaroase, care va testa încă o dată stamina alergătorilor.

Poteca ne conduce apoi spre Creasta de Cocoș, un spectacol de culori. Cetatea Colțești rămâne în spate, în umbra pădurilor, iar în față se ivește Vârful Ardașcheia.

Superstarul Trascău Trail Run este o cursă rapidă: 23 de km  cu o diferență pozitivă de nivel de 1400m. Se caracterizează prin succesiunea de segmente tehnice, urcări și coborâri abrupte, dar și porțiuni de drum forestier sau plate, unde viteza face diferența.

Crosul de 8 km, menit să deschidă apetitul alergătorilor începători, are farmecul său. Peisajele sunt la fel de spectaculoase, atmosfera e la fel de plină de energie și satifacția garantată!

Odată trecuți linia de finish, urmează răsplata supremă: un gulyaș autentic, preparat în ceaun și servit în boluri de tărâțe.

La Trascău Trail Run sărbătorim performanța, oferind premii consistente primilor cinci alergători și primelor cinci alergătoare care trec linia de sosire. De asemenea recompensăm efortul fiecăruia, indiferent de poziția din clasament, oferind echipament de alergare la tombola de la final.

Pentru mai multe detalii vă așteptăm pe site-ul nostru: www.trascautrailrun.ro sau pe pagina de facebook Trascau Trail Run.

 

Comments

comments

Previous

100 mile. Cifrele din spatele unui record mondial

Next

UTMB. Se va repeta „miracolul”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also