duminică, mai 19 2024
Stați să vedeți cum e să alergi la polul frigului…
Foto: SiberianTimes

Probabil nu ați auzit de Oymyakon, un sat din extremul orient siberian. E unul dintre puținele sate locuite permanent într-o zonă unde, fără exagerare, se poate vorbi de Polul frigului.

În centrul localității se află un mic monument care marchează faptul că aici, în anii 1920, a fost înregistrată o temperatură de –71.2 grade Celsius. Este cea mai joasă temperatură înregistrată în emisfera nordică (e drept că în Antarctica termometrul a coborît chiar și la – 89.2C).

Așadar, în Oymyakon e în permanență zăpadă și mereu un frig de crapă pietrele.

Asta nu i-a împiedicat pe 16 alergători ruși să participe pe 5 ianuarie la un concurs unde au avut de parcurs distanțe de 5km, 10km, 20km, 30km și, desigur, un maratonpolar de 42km.

Termometrul arăta –52 de grade Celsius la începutul cursei și –48C când ultimul alergător a terminat, conform Siberian Times.

Din cauza frigului extrem, nimeni nu a reușit să termine cursa de maraton. Cel mai rezistent s-a dovedit un oficial local, Ilia Pesterev, care a parcurs 39 km, în circa 3h:53min. Altfel, s-au mai remarcat Anastasia Stepanova, mamă a opt copii, care a alergat 25 kilometri în patru ore sau Yegor Permiakov, 71 de ani, care a parcurs o distanță de 15 kilometri în circa 2h:30min.

Organizatorii spun că prin acest concurs au vrut să popularizeze alergarea la temperaturi mai mici de –45 de grade și să arăte că organismul uman se poate adapta la temperaturi extrem de scăzute. O nouă cursă se anunță pentru anul viitor, la care sunt așteptați atleți din întreaga lume.

Foto: SiberianTimes

Comments

comments

Previous

De la Cluj. Program de antrenament

Next

Pe scurt. Făget Race și Semimaraton Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also