duminică, iulie 14 2024

Ultramaratonul în Ucraina are o istorie destul de lungă, ce a început în anii 1970. Acum, țara e devastată de război iar despre alergare nu se mai poate vorbi decît la timpul trecut.

De-a lungul ultimilor, peste 5.000 de ultramaratoniști din Ucraina au participat la diferite curse de ultramaraton din întreaga lume, pe distanțe cuprinse între 50 km și 3.100 de mile, se arată într-un articol publicat de Ultrarunninghistory.com.

Înainte de pandemie, în 2019, în Ucraina au fost organizate nu mai puțin 30 de ultramaratoane și peste 1.300 de ucraineni au terminat o cursă în acel an. Spunem toate acestea pentru a arăta nivelul de dezvoltare a ultramaratonului în țara vecină. Pînă cînd lucrurile vor reveni la normal în Ucraina, să facem o scurtă istorie a acestui fenomen.

100km de-a lungul ”Centurii Gloriei”

Primul ultramaraton din Ucraina a fost organizat în 1974, pe când țara făcea încă parte din Uniunea Sovietică. Se numea „100 km de-a lungul Centurii Gloriei” și a avut loc la Odessa, cel mai mare oraș-port din Ucraina. De atunci, cursa a avut loc în fiecare an, timp de 48 de ani.

Cursa a fost dedicată momentului eliberării Odessei de sub invazia nazistă, la 10 aprilie 1944. Evenimentul, desfășurat de-a lungul a maximum 24 de ore, obișnuia să parcurgă o buclă mare în jurul Odessei, dar recent traseul a fost modificat, începînd în Parcul Șevcenko, lîngă monumentul „Soldatului Necunoscut”, și apoi parcurgând o buclă mare prin Odessa, trecînd pe lîngă multe dintre monumentele dedicate celui de-al Doilea Război Mondial.

Prima ediție a fost de fapt un eveniment de mers pe jos, cu 128 de participanți la start, dar ulterior s-a transformat într-un ultramaraton de alergare. Cel mai bun an a fost în 1988, când au fost 2.111 participanți și 889 de finaliști în mai puțin de 12 ore. Mai jos, imagini de la ediția din 2013.

Iată o descriere a conceptului concursului: „La 10 aprilie 1944, trupele Frontului 3 ucrainean au eliberat orașul de invadatorii fasciști. Iar pe 6 aprilie 1974, a avut loc ediția inaugurală a ‘100 km de-a lungul Centurii Gloriei’. De atunci, în fiecare an, fără excepție, la începutul lunii aprilie, începe o „sută de kilometri” pe jos.

„Noi putem alerga pentru că voi ați stat pe loc!”, această frază a devenit motto-ul evenimentului. Din păcate, în acest an cursa nu va avea loc, pentru prima dată din 1974 încoace.

Alergare pe stadion, tot în Odessa

Alergătorilor din Odessa li se poate atribui meritul de a fi pionierii ultramaratonului ucrainean. În 1988, la Odessa a fost înființată o altă cursă, de 24 de ore, pe pistă, care a generat ulterior o tradiție a curselor ultra cu timp fix.  Această alergare pe stadion a avut loc anual la sfîrșitul lunii octombrie, timp de zece ani, și s-a numit „24 Hours Stadium Run” desfășurîndu-se pe stadionul Spartak. În primul an, au participat 35 de alergători din Ucraina, Rusia, Letonia și Moldova. Valerii Gubar (1948-) din Rusia a câștigat cu 262 km parcurși.

În anul următor, competiția a fost extinsă pentru a include și o cursă de 48 de ore. O cursă de 72 de ore a fost adăugată în 1990, o cursă de șase zile a fost adăugată în 1991, iar în 1995 a fost adăugată o cursă incredibilă de 1.000 de mile. Totodată, în 2001, a fost constituită o echipă ucraineană de alergare de 24 de ore, care a concurat la diferite Campionate Mondiale IAU.

Începând cu anul 2007, cursele de ultramaraton s-au extins și în alte orașe, Harkov și Kiev. Cursa de 24 de ore de la Kiev s-a desfășurat timp de 13 ani, în perioada 2007-2019.

Cursele montane

Organizarea curselor de ultramaraton montan în Ucraina a început în jurul anului 2015, cu Crimea X Run 52 km, ulterior popularitatea acestor concursuri crescînd semnificativ. Revista Trailrunner Magazine scria: „Ucraina este o țară frumoasă, cu o natură extraordinară și peisaje care îți taie respirația, ceea ce face posibilă parcurgerea de trasee în aproape fiecare parte a țării, pe tot parcursul anului. Cel mai bun loc pentru trasee este în Munții Carpați, cu unele vârfuri de peste 2.500 de metri, cu umiditate ridicată în fiecare anotimp.”

Cel mai popular concurs de ultramaraton din Ucraina este Chornohora Sky Marathon 62K, care se aleargă pe șase vârfuri de peste 2.000 de metri, în munții Carpați. În 2021, concursul a fost terminat de către 364 de alergători. Anul acesta, în august, ar trebui să aibă loc a șaptea ediție a competiției.

Mai jos puteți urmări videoclipul oficial al Chornohora Sky Marathon 2020:

Mulțumesc pe această cale lui Davy Crockett, editor al Ultrarunninghistory.com, care a avut amabilitatea să ne permită preluarea de mai sus a acestor informații. Aici puteți citi informații actualizate despre competițiile și alergători de ultramaraton din Ucraina.

Comments

comments

Previous

Crosul pentru viață

Next

Băneasa Forest Run. Peste 1300 alergători la ediția 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also