duminică, februarie 25 2024

Sezonul de primăvară al marilor curse de maraton începe în forță. Viena, Rotterdam, Paris și Boston sunt orașele unde în 15 sau 16 aprilie se vor desfășura competiții majore, care de care mai interesante. Astfel, la Viena se va desfășura un duel al așilor (vezi mai jos). La Rotterdam se va încerca doborârea recordului mondial masculin. Iar Parisul și Bostonul pot produce în orice moment surprize sau pot lansa noi campioni.

La Viena are loc cea de-a 29-a ediție a maratonului. Haile Gebrselassie, dublul campion olimpic și de nouă ori campion mondial, considerat a fi cel mai mare alergător al tuturor timpurilor, revine cu această ocazie în capitala Austriei. Alături de britanica Paula Radcliffe, deținătoarea recordului mondial la maraton, Haile Gebrselassie va alerga la semimaraton, într-o „cursă de urmărire“ inedită: Radcliffe va beneficia de un avans (care urmează să fie stabilit), iar Gebrselassie va porni cu restul concurenților, încercând să o ajungă din urmă pe Radcliffe pe parcursul celor 21,1 km.

Un alt duel important, de această dată pe distanța clasică de 42,195 km, se va da între șase foști câștigători ai maratonului de la Viena. Atleta româncă Luminița Talpoș, care s-a clasat la Viena de două ori pe prima poziție a podiumului (în 2007 și în 2008, când a reușit și cel mai bun timp personal) se va alinia la start alături de câștigătorii ediției precedente – etiopianca Fate Tola și kenyanul John Kiprotich – precum și de atleții kenyeni Henry Sugut (câștigătorul din 2010), Gilbert Kirwa (2009) și de fostul campion mondial la maraton Luke Kibet (câștigător la Viena în 2007).

Ediția din acest an a maratonului se bucură de un număr record de participanți: aproape 36.000 de alergători s-au înscris deja la maraton. Cursa va putea fi urmărită în întreaga lume live pe site-ul evenimentului www.vienna-marathon.com, începând cu ora 8:40 (9:40 ora României), conform compress.ro.

Tot pe 15 aprilie, dar la Rotterdam de data aceasta va avea loc a 32-a ediție a maratonului din acest oraș olandez, pe unul dintre cele mai rapide trasee din lume. Principala atracție a cursei pare să fie tentativa kenyanului Moses Mosop de a stabili un nou record mondial (reamintim, acesta e deținut de Patrick Makau cu 2h:03min:38sec, realizat anul trecut la Berlin).

Mosop pare în mare formă și este oricum ocupantul locului doi la ediția de anul trecut a maratonului de la Boston, când a reușit un neverosimil 2h:03min:06sec. Timpul lui este sub recordul mondial dar nu a fost omologat, deoarece Bostonul nu îndeplinește condițiile de recunoaștere a recordurilor mondiale. Singura mare necunoscută rămâne vântul, de intensitatea sa și de direcție depinzând foarte mult rezultatele finale. Și, nu în ultimul rând, la Rotterdam participă și cel mai bun maratonist român, Marius Ionescu, care și-a propus un timp de circa 2h:15min.

În rest, Bostonul rămâne Boston, e la a 116-a ediție (!!!), e în World Major Races, cu premii pe măsură și capabil oricând să producă povești precum cea de anul trecut, când s-a alergat sub timpul de record mondial.

În ce privește maratonul de la Paris, cursa este transmisă în direct duminică, pe Eurosport, cu începere de la ora 9:30.

Comments

comments

Previous

Alergare cu “O” mare

Next

Există viaţă după alergare?

5 comments

  1. La Rotterdam e posibil sa pice recordul ! Sunt la jumatatea cursei si au 18 secunde sub timpul de la Berlin din toamna!

  2. Multumesc Bogdan pentru comentariile in direct 🙂
    Am adaugat si un comentariu al zilei, care a fost cu multe evenimente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also