Makau, noul împărat!
Nou record mondial la maraton! S-a întîmplat tot la Berlin, una dintre cele mai rapide curse din lume. Iar de data asta supremația e deținută de un kenyan.
Patrick Makau a reușit un timp de 2h:03min:38 de secunde, cu 21 de secunde mai bine decît precedentul record deținut de etiopianul Haile Gebreselassie.
A fost o zi dificilă pentru „Împărat”, așa cum i se zice lui Haile, care a abandonat din nou, puțin după km 27, cînd Makau a lansat un sprint devastator, pe care a reușit să îl mențină câțiva kilometri buni, încetinind pe final.
Cîteva cuvinte despre Makau. Are 26 de ani (născut pe 2 martie 1985), a cîștigat mai multe competiții importante prin Europa și deține al treilea timp mondial la semi-maraton (58min:52sec).
În ceea ce îl privește pe Gebreselassie, rămîne de văzut din ce motiv a abandonat (la prima vedere au părut să fie dureri de stomac sau poate astmul de care suferă) și dacă de data aceasta se retrage definitiv din activitate (anterior, în primăvară, după ce a abandonat și la maratonul de la New York a anunțat acest lucru, dar a revenit asupra deciziei).
Iată timpii lui Makau
5km – 14min:36 (2min:03:13/km)
10km – 29min:17 (2min:03:34/km)
15km – 43min:51 (2min:03:21/km)
20km – 58min:30 (2min:03:25/km)
Half-marathon – 61min:43 (2min:03:26/km)
25km – 1h:13min:18 (2min:03:43/km)
30km – 1h:27min:38 (2min:03:15/km)
35km – 1h:42min:16 (2min:03:17/km)
40km – 1h:57min:15 (3min:03:41/km)
Finish – 2h:03min:38
La feminin, s-a impus sportiva kenyană Florence Kiplagat (2h:19min:43sec), urmată de germanca Irina Mikitenko şi de britanica Paula Radcliffe, aceasta din urmă la revenirea în probele de maraton după aproape doi ani de absenţă.
(info preluată după www.sportsscientists.com)
Lasa Berlinul in pace ca e departe si spune-ne cine este noul imparat de la Crosul Petrom ca doar ai fost la fata locului reporter acreditat?
Ce parere ai despre nerespectarea regulilor anuntate in prealabil de organizatori? Ma refer la participarea pe categorii de varsta, varsta minima pentru participare fiind de 14 ani. Eu am respectat regula lasandu-mi copilul acasa spre dezamagirea lui, insa la fata locului am observat ca au alergat multi copii sub 14 ani.
Salut Gabriel
bine, lasam Berlinul in pace :). Astazi a fost brambureala mare cu cistigatorii de la crosul Petrom. Din cite am inteles, au fost unele greseli de transcriere a datelor personale sau au fost persoane care au trisat. Organizatorii spun ca abia pe maine dimineata vor afisa rezultatele oficiale.
Imi pare rau ca nu au mai fost primiti copiii sub 14 ani. O sa intreb organizatorii de ce totusi au fost admisi unii…
Deci e mai simplu cu sistemul manual cu acordare de numere la sosire:)
Nu, nici pe departe. Sistemul cu chip-uri e indiscutabil mai bun si acorda sanse egale tuturor. Insa, din cauze care nu imi sunt inca f. clare au existat cazuri in care fie au fost introduse gresit datele unor alergatori (ex: cistigatorul de la general a fost trecut drept cistigator al unei categorii de seniori pt ca era trecut nascut in ’61 in loc de ’81) fie au fost persoane care cred ca au trisat (banuiesc ca au trecut linia de start si pe urma au luat-o in sens invers, pe linga poarta de cronometrare si s-au alipit plutonului la finis). Sau, iarasi cu titlu de zvon, au fost barbati care au alergat purtind numarul de concurs al sotiei.
In cele din urma, conform clasamentului final, greselile (cel putin partial) au fost remediate.
Am cerut insa niste explicatii in acest sens organizatorilor, doar pentru a intelege ce s-a intamplat.
Nu m-as fi gandit niciodata la schemele de trisat mentionate mai sus. Cu atat mai inteligenta este plasarea aleatoare, la maraton, a unor puncte de control care sa elimine astfel de incercari.
Nu am vazut informatii referitoare la recuperarea chipului. O fi de unica folosinta? Poate era de dorit ca Petrom sa organizeze un punct de colectare in vederea reconditionarii lor.