sâmbătă, iulie 13 2024
Spaniolul Pau Capell a cîștigat ediția din acest an a Ultra Trail de Mont Blanc. După un început foarte bun, Robert Hajnal a abandonat
Pau Capell, la finișul UTMB / foto: irunfar

# Nu e chiar o surpriză, ținînd cont de faptul că spaniolul de 28 de ani nu e chiar un necunoscut în lumea ultramaratonului. (Aveți aicio listă a succeselor sale anterioare). A surprins însă modul clar în care Pau Capell a dominat și a cîștigat UTMB-ul anul acesta, la capătul a 20h:19min:09sec. Constant, hotărît, bun pe urcări și prăvălindu-se la vale, rapid în punctele de alimentare, Pau Capell nu i-a dat nicio șansă favoritului Xavier Thévenard, ce a sosit pe locul 2 (21h:07min:56sec), și care nu a reușit astfel să devină primul alergător cu patru victorii la UTMB (ar fi fost o premieră). Să mai spunem că anul trecut Thévenard a cîștigat în 20h:44min:16sec. Pe locul trei a venit neo-zeelandezul Scott Hawker – 21h:48min:04sec.

Toate rezultatele pot fi văzute live aici

# Desigur, ochii noștri au fost ațintiți asupra lui Robert Hajnal, care anul trecut reușise să facă aievea un ”miracol”, terminînd pe locul 2. La ora redactării acestei știri, cursa lui Robert încă nu s-a încheiat, dar merită amintit de pe acum istoricul ei.

Au fost cîteva lucruri deosebite în abordarea cursei de anul acesta. Întîi de toate,  el a pornit acum mult mai tare decît anul trecut. Anterior declarase că se simte mai în formă decît în 2018, că își propune să obțină un timp mai bun (anul trecut a scos 21h:31min:37sec), a contat probabil și presiunea de a se număra printre favoriți.

Robert Hajnal în plin fuleu / Foto: irunfar

Așadar, dacă la primul punct de control (Les Houches, km 10), Robert se afla pe locul 37, imediat după aceea a început să accelereze, ajungînd ca la Lac Combal (km 70) să fie al treilea. Peste noapte a mers constant și rapid, menținîndu-se în plutonul fruntaș.

Totul s-a rupt însă pe la km 130 (la Chapex Lac), pentru a se opri ulterior la punctul La Giete, pentru minute bune, acuzînd o stare de slăbiciune, de lipsă de energie. Estimăm că la asta a contribuit și faptul că a fost foarte cald (Hajnal a alergat în șort și tricou), spre deosebire de anul trecut cînd s-a simțit mult mai bine / a fost echipat corespunzător pentru vremea rea de atunci.

Lipsit de energie, dar ok / Foto: irunfar

În cele din urmă, el a plecat din punctul La Giete, dar într-un ritm mult mai încet (treptat a pierdut poziția fruntașă), luînd în calcul inclusiv abandonul. După aproape 22 de ore de efort, el a decis să abandoneze.

Evoluția lui Robert Hajnal poate fi urmărită aici

# Cursa UTMB are circa 170 de km lungime și 10.000m diferență de nivel pozitivă. În funcție de traseul din momente diferite (traseul fiind adesea scurtat din cauza vremii) cursa are două recorduri: primul e de 22min:37min:26sec, stabilit în 2013 de Rory Bosio, iar al doilea e deținut de François D’haene – 20h:11min:44sec, stabilit în 2014.

# Anul acesta au fost 2543 de alergători la start, dintre care au abandonat 537.

Comments

comments

Previous

Mondiale 50km. În România

Next

Mondialele 50km. Rezultatele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also