luni, octombrie 21 2024

Un recent studiu publicat de către cercetătorii japonezi arată că este suficient să parcurgem între 5.000 și 7.000 de pași zilnic pentru a ne bucura de o viață lungă. Cei 10.000 de pași pe zi recomandați în trecut sunt doar un mit

Cercetători ai Universității Waseda, din Tokyo, au ajuns la concluzia că numărul optim de pași pe care ar trebui să-i facem zilnic pentru a ne bucura de longevitate este de 5.000-7.000, echivalentul unei plimbări de circa o oră, relatează Hotnews.ro.

Mai mulți pași de atît nu scad suplimentar riscul de deces, beneficiile mersului pe jos atingînd un platou după cei 5.000-7.000 de pași, cu o excepție: riscul de deces continuă să scadă și după acest număr în cazul vîrstnicilor cu o sănătate fragilă.

În schimb, impactul pozitiv asupra longevității este aproape inexistent la mai puțin de 5.000 de pași pe zi. „Sper ca vîrstnicii care nu au au ieșit atât de des din casă din cauza noului coronavirus să încerce acum să se plimbe o oră pe zi”, a recomandat unul dintre autorii studiului, profesorul Daiki Watanabe, într-un interviu pentru Japan Times.

Ani la rînd, știința a promovat numărul de 10.000 de pași pe zi ca fiind optim pentru a ne menține sănătoși și a trăi mai mult. Mai multe cercetări recente contrazic, însă, această teorie. Un studiu anterior, publicat în septembrie 2021 în revista științifică JAMA Network Open, susținea că 7.000 de pași pe zi ajută la reducerea cu 50-70% a riscului de deces prematur al adulților tineri și că efectuarea a 10.000 de pași sau mai mult nu reduce și mai mult acest risc.

Un alt studiu, care a inclus 5.000 de bărbați și femei de vîrstă mijlocie, arată că riscul de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare și din orice alte cauze este de două ori mai mic la persoanele care fac 8.000 de pași pe zi, comparativ cu al celor care fac doar 4.000 de pași zilnic. Un număr de pași mai mare de 8.000 aduce beneficii suplimentare, dar ele nu sunt semnificativ mai mari, arăta cercetarea publicată în 2020.

Sedentarismul este cauza a 6% din totalul deceselor la nivel global, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Lipsa de mișcare este considerat al patrulea factor de risc pentru mortalitatea globală, după hipertensiunea arterială, fumat și hiperglicemie. Orice tip de activitate fizică este benefică pentru sănătate, dar mersul pe jos este cea mai accesibilă dintre toate. Ea poate fi practicată cu plăcere, oriunde, la orice vîrstă, în orice moment al zilei, fără costuri și fără echipamente sofisticate sau antrenamente speciale. Mersul pe jos prelungește speranța de viață prin mai multe mecanisme identificate de cercetători în urma unor studii. Această activitate fizică simplă stimulează imunitatea și ne poate proteja de răceli și gripă în sezonul rece, potrivit unui studiu citat de Harvard Health Publishing.

Persoanele care se plimbă cel puțin 20 de minute pe zi, minimum 5 zile pe săptămînă, își iau cu 43% mai puține zile de concediu medical decît cele fac mai puțină mișcare de atât, susține studiul citat. Atunci cînd se îmbolnăvesc totuși, simptomele lor sunt mai puțin severe. Mersul pe jos poate reduce și riscul de cancer, susțin cercetările American Cancer Society.

Comments

comments

Previous

Carte. Pași prin lume

Next

Medalii europene. Și un record național

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also