duminică, noiembrie 24 2024

Mai este doar puțin pînă la ediția din acest an a Semimaratonului Gerar. Cum în proba cea mai lungă se participă în echipă de trei persoane, am zis să vedem ce este atît de special în această formulă și, totodată, să aflăm ce îi determină pe unii să iasă în frig și pe zăpadă pentru a… alerga

Despre toate acestea am stat de vorbă cu Cornelia – Florela Găină, ”o ingineră corporatistă pasionată de sport, în special de alergare”, după cum se prezintă, care anul acesta își face debutul la Gerar.

Aleargă din 2013, iar cea mai lungă distanță alergată a fost cursa de 50km, cu aproximativ 3.300m diferență de nivel, din cadrul Transylvania 100k. Crede că este ”o persoană veselă, ambițioasă, dar și încăpățînată, optimistă, dar cu obiective realiste, îmi place să încerc oricînd lucruri noi și să-mi depășesc propriile limite, mai ales în alergare”.

Cea mai bună cursă crede că a făcut-o la Berlin Marathon, în 2022, la al doilea maraton al său (la 7 ani de la prima experiență pe această distanță), dar primul pentru care s-a antrenat corespunzător și la care a simțit din plin beneficiile antrenamentelor specifice (dar și greutatea lor în perioada de pregătire). ”A fost cea mai bună cursă a mea pentru că am simțit acea <<euforie a alergătorului>> care face ca totul să pară simplu (deși în realitate nu este), un sentiment de fericire în stare pură”.

Obiective sportive pentru 2024: ”Sa mă mențin în formă și să am o evoluție constantă. Pentru a-mi păstra motivația, mi-am ales ca provocări semimaratonul de la Lisabona (17 martie 2024) și maratonul de la Valencia (1 decembrie), unde mi-aș dori să obțin un nou personal best.

Participă la Gerar deoarece ”este un pretext suficient de bun pentru a începe antrenamentele în noul an, fiind totodată o cursă pe care o recomandă orice alergător care a participat măcar o dată”. În același timp o atrage ideea de echipă, ”pentru că individual există (aproape) toate celelalte curse”.

Dar cum a reușit să își formeze o echipă pentru Gerar? ”Probabil că, în general, echipa se formează pe baza unui nivel de pregătire similar. Însă, în cazul nostru, echipa s-a format pe criterii de prietenie. S-au luat doi alergători de același nivel și cel mai bun alergător român pe care l-a recomandat calitatea de prieten al nostru. Și astfel s-a obținut echipa Top runner and wannabes”.

Important este și ca membrii echipei să fie ”capabili sa mențină un ritm constant și să aibă o bună rezistență cardio-vasculară, obținută prin antrenamentele anterioare cursei. Din punct de vedere mental, coechipierii ar trebui să dezvolte o comunicare eficientă, să înțeleagă nevoile și eforturile celorlalți și să-și ofere sprijin reciproc”.

Pentru Gerar, pregătirea și-au făcut-o în general pe cont propriu, dar au planificat și alergări comune pentru ”a antrena și mentalitatea de echipă”. ”Nu avem o strategie de concurs prestabilită, dar cu siguranță principiul va fi să avem o cursă frumoasă la nivel de echipă, sa ne completăm și să ne susținem unii pe alții astfel încît să ne maximizăm performanța, dar fără a compromite plăcerea alergării împreună.

Echipa Top runner and wannabes are o strategie cu totul specială de pregătire mentală: ”Ne motivăm incurajîndu-ne reciproc, cu glume și discuții diverse, care fac timpul să zboare. Totodată, rotim periodic pe cel care impune ritmul, astfel încît să ne implicăm toți”.

Așadar, obiectivul echipei la această ediție a Gerar este să primeze ”buna dispoziție față de performanță și plăcerea de a alerga într-o echipă de prieteni mai presus de rezultate personale. Dacă ne vom depăși limitele individuale va fi un bonus, dar ne dorim să găsim bucurie în alergarea în echipă, nu neapărat în rezultatul final”.

Comments

comments

Previous

Nou record mondial la 10km șosea, feminin

Next

Gerar. Nouă pledoarie pentru alergare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also