luni, noiembrie 25 2024

La 100 de ani și jumătate (împliniți pe 1 aprilie anul acesta), Fauja Singh, un britanic de origine indiană și religie sikh, a devenit cel mai vârstnic alergător care a reușit să termine o cursă de maraton. Duminică, în cadrul competiției desfășurată la Toronto, Singh (al cărui prenume înseamnă Soldatul) a reușit să parcurgă cei 42 de km ai cursei într-un timp de opt ore, relatează CBC. Pentru această performanţă el a intrat în Cartea Recordurilor.

Vădit obosit la sfîrșitul alergării, Fauja Singh a avut totuși nevoie doar de un masaj ușor și de câteva minute de odihnă pentru a-și reveni și a participa la o conferință de presă improvizată.

Singh s-a apucat de alergare acum două decenii, după ce și-a pierdut soția și copilul. Maratonul de duminică a fost cel de-al optulea la care a participat, primul terminîndu-l la vîrsta de 89 de ani. Cel mai bun timp al său a fost de 5 ore şi 40 de minute, realizat la vîrsta de 92 de ani.

Pentru la anul Fauja Singh își dorește să fie unul dintre purtătorii torței olimpice ce va duce flacăra la Londra.

Recordul de cea mai vârstnică femeie ce a terminat un maraton este deținut din martie a.c. de către americanca Gladys Burrill, care la 92 de ani a alergat în Honolulu, reușind să treacă linia de sosire după 9 ore și 53 de minute. O persoană extrem de activă toată viață – a fost pe rând pilot de avioane, alpinistă și călăreață, Gladys Burrill a alergat primul său maraton la vârsta de 86 de ani.

Și ultima despre senectute și maraton… Pe 10 aprilie, la Rotterdam, Ed Whitlock a stabilit un nou record la maraton la grupa de vârstă 80-84 de ani. Canadianul a alergat cursa în 3 ore și 25 de minute 3h:15min:54sec.

Comments

comments

Previous

Crosul Sectorului 6 te pune în mișcare!

Next

Revista ALERG #5

6 comments

  1. „Și ultima despre senectute și maraton… Pe 10 aprilie, la Rotterdam, Ed Whitlock a stabilit un nou record la maraton la grupa de vârstă 80-84 de ani. Canadianul a alergat cursa în 3 ore și 25 de minute.”

    Asta chiar ca e ceva extraordinar…

  2. Cercetatorii au analizat ADN-ul unei femei care a decedat la varsta de 115 ani, la vremea respectiva fiind cea mai batrana femeie din lume. Nu mica le-a fost mirarea sa constate ca femeia avea „mintea” unei persoane de maxim 70 de ani si niciun semn de dementa.

    Pus sub microscop si atent cercetat, ADN-ul femeii a uimit cercetatorii olandezi care s-au ocupat de proiect. Concluzia lor, prezentata in cadrul unei conferinte de specialitate din Canada, a fost ca femeia avea gene care protejau de dementa (stare care apare odata cu inaintarea in varsta).

    Oamenii de stiinta spera ca, prin aceste cercetari, sa descopere de ce unii oameni se nasc cu gene pentru o viata atat de lunga, in vreme ce altii nu.

    Femeia al carei ADN a fost analizat si-a donat corpul in scopuri stiintifice (dupa trecerea in nefiinta) si este cea mai batrana persoana ale carei gene au fost cartografiate.

    Coordonatorul cercetarii, profesorul Henne Holstege (Departamentul Clinic de Genetica din cadrul centrului medical al Univesitatii VU din Amsterdam), a declarat ca modificarile genetice identificate in ADN-ul femeii sunt extrem de rare si rolul lor in viata ei nu este pe deplin clar, dar se pare ca ea a fost protejata de neplacerile care insotesc, de regula, varsta inaintata tocmai de aceste modificari genetice.

    „Creierul ei nu avea nicio urma, niciun semn de Alzheimer, ceea ce este absolut remarcabil. Cu atat mai mult cu cat femeia se nascuse prematur si nimeni nu se astepta ca ea sa supravietuiasca, darmite sa traiasca o viata sanatoasa si lunga de 115 ani”, a precizat Holstege.

    Cauza mortii sale a fost o tumoare la stomac, dupa ce la varsta de 100 ani fusese cu sucees tratata de cancer la san. La 113 ani, ea a fost testata pentru a i se analiza capacitatile mintale, iar creierul ei se comporta precum cel al unei persoane de 60-70 de ani.

    Oamenii de stiinta spun ca este extrem de importanta analiza genelor persoanelor care reusesc sa aiba vieti atat de lungi, tocmai pentru a intelege cum variatiile si modificarile de ADN ajuta la atingerea unei varste asa de inaintate.

  3. Pardon, scuze, informatia poate fi completata. A profitat de acelasi maraton de la Toronto pentru a imbunatati recordul mondial, la 3:15:54. Fenomenal! Unii alergatori sunt ca vinul! Anii aduc doar un plus de valoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also