Piatra Craiului… Maraton Piatra Craiului
A ajuns la ediţia a patra. Are acum şi sponsor principal, participă sportivi din mai multe ţări. Dar ce pare cel mai greu de necrezut este faptul că vor participa circa 300 de alergători. Maratonul Piatra Craiului Salomon rămîne cea mai importantă cursă de alergare montană din România.
Sîmbătă de dimineaţă, chiar dacă va fi vreme rea, se va da startul maratonului montan Piatra Craiului Salomon. Plecarea e din centrul oraşului Zărneşti, judeţul Braşov, apoi cursa va urma un traseu ce înconjoară – pe o distanţă de circa 41 de kilometri – creasta Pietrei Craiului. Măcar pentru frumuseţea numelor şi a locurilor, să amintim traseul: Gura Rîului, Fîntîna Botorog, sat Măgura, Casa Folea (Peştera), La Table, Poiana Lespezi, Funduri (pe creastă), Valea Urzicii, Ceardacul Stanciului, Marele Grohotiş, Umerii Pietrei Craiului, Refugiul Şpirlea, Plaiul Foii, Valea Urşilor, Refugiul Diana, Colţul Chiliei, Zărneşti centru.
Diferenţa de nivel pozitivă a cursei este de +2150 m, dar aceasta include şi coborîri cumulate de acelaşi nivel. Vor fi premiaţi primii trei cîştigători la 11 categorii de vîrstă, feminin şi masculin.
La competiţie s-au înscris aproape 300 de alergători (începători, amatori, profesionişti), printre care se remarcă doi sportivi greci (Kalaboukas Charalambos si Karlos Kyriakos), care fac parte din echipa Salomon. Numărul de participanţi a crescut în fiecare an, astfel: 50 în 2006, 98 în 2007, 168 în 2008.
Competiţia include în premieră şi o cursă pentru copii, MPC Junior, care se va desfăşura în după amiaza zilei de 3 octombrie. A doua zi după cursă, participanţii la maraton sunt aşteptaţi să participe la plantarea a 3 mii de puieţi de molid în cadrul unei acţiuni ecologice ce îşi propune reducerea impactului negativ al tăierilor de pădure făcute în Parcul Naţional Piatra Craiului.
La alergat şi ecologizat, aşadar. Mai multe amănunte aici.