luni, noiembrie 25 2024
  • Sprintera Mirela Lavric a recunoscut că a folosit meldonium, pînă în decembrie 2015, pentru a-și trata niște afecțiuni
  • Ea va apela decizia Federației  Internaționale de Atletism, considerîndu-se victimă a unui complex de împrejurări
  • FRA a anunțat că, pe moment, Lavric și antrenoarea sa sunt suspendate din activitatea competițională.

Vădit marcată de faptul că a fost depistată pozitiv cu meldonium, atleta Mirela Lavric a declarat, marţi, pentru DolceSport, că este şocată de această veste şi că va face apel după ce se va anunţa ce suspendare va primi.

„Sunt o sportivă de nivel înalt, am concurat foarte mulţi ani la nivel înalt, am făcut performanţă de atâţia ani. Am făcut zeci de controale doping, pe plan internaţional, naţional, mereu a fost totul în regula, am concurat curat, am făcut un sport curat. Cum ştiţi, cu acest medicament e o problemă pe plan mondial, l-am folosit, dar l-am folosit până în decembrie 2015. Şi eu sunt şocată de această veste. Deocamdată încă se fac teste să vadă la cât timp iese substanța din organism, nu se ştie nimic. Mi-a fost prescris după mai multe probleme, sinuzita mea cronică, probleme cardiace şi l-am folosit la prescripţia medicului”, a declarat Lavric.

l1

”Încă nu am luat legătura cu fetele din ştafetă (de 4x400m, care a cîștigat recent medalia de bronz la mondialele de sală – n.e). Vreau să-mi cer scuze, n-a fost nimic cu intenţie şi regret enorm”, a mai spus Mirela Lavric.

Federaţia Română de Atletism (FRA) a anunţat, tot azi, printr-un comunicat de presă, că atleta a recunoscut că a folosit substanţa, în decembrie 2015, ”la recomandarea medicului personal (…) Până la soluţionarea definitivă a cazului, sportiva Mirela Lavric, precum şi antrenoarea sa, vor fi suspendate temporar”.

Atleta în vârstă de 25 de ani este prima sportivă din România depistată pozitiv cu meldonium. Ea riscă pînă la patru ani de suspendare.

Mirela Lavric a câştigat de-a lungul carierei numeroase medalii la juniori şi tineret, între care şi aurul la CM de juniori din 2008 şi din 2010, la CE de juniori din 2007 şi din 2009 şi la CE under 23 din 2013, toate în proba de 800 de metri.

La 20 martie, Mirela Lavric împreună cu Adelina Pastor, Andrea Miklos şi Bianca Răzor au câştigat medalia de bronz la ştafetă 4×400 m, la Campionatele Mondiale de atletism în sală de la Portland. România riscă să piardă această medalie.

De la 1 ianuarie, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a adăugat meldonium pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Meldonium este principala susbtanţă activă a unui medicament numit Mildronat, care se utilizează pentru insuficienţă cardiacă cronică, carilalgie pe fond de distrofie a miocardului şi tulbulări circulatorii encefalice. Medicamentul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Până în acest an, sportivii puteau folosi acest medicament atât în perioada de pregătire, cât şi în competiţii.

Mildronat este produs de o companie letonă, fiind comercializat în Rusia şi în țările baltice, dar interzis în Europa de vest şi SUA.

Foto: skysports.com

Comments

comments

Previous

Lui Dumnezeu nu îi plac pantele

Next

Pe scurt. Meldonium, JO și Runfest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also