Terminorum
Organizatorii, cu siguranță francezi, spun proustian că e cursa în care pornești în căutarea timpului pierdut. Altfel, e varianta europeană a Barkley Marathon, unul dintre cele mai brutale concursuri de alergare din lume
Cititorii fideli ai revistei Alerg își amintesc, probabil, că în numărul 17 al publicației de față (apărut, o tempora, acum cinci ani) am prezentat o cursă ”brutală, terifiantă, misterioasă”, respectiv Barkley Marathon.
Acum a venit vremea să vorbim și despre varianta sa europeană, asta pentru că suntem convinși că se vor găsi și alergători români tentați de astfel de experiențe și cărora le e mai la îndemână să ajungă în Franța decât în Statele Unite.
Așadar, cursa se numește Terminorum și se desfășoară pe un traseu din pădurea Grande Chartreuse, din sudul Franței.
Și aici, totul este neobișnuit, începând cu aflarea detaliilor minimale. Dacă Barkley Marathon are doar de puțină vreme un site de unde nu poți afla când se desfășoară cursa (cândva la sfârșit de martie, început de aprilie), ci doar condițiile vagi de acceptare, Terminorum oferă cu aceeași parcimonie un minim de informații. Astfel:
- anul acesta, cursa se va desfășura în 7-8-9-10 iunie
- va fi a treia ediție (Barkley e organizată din 1986 încoace)
- se aleargă 300 km (la Barkley distanța e ceva mai scurtă, variabilă, oricum de circa 160km), pe un traseu cu o diferență de nivel pozitivă de 25.000m (la Barkley, cam la jumătate)
- se aleargă cinci tururi (și la Barkley se aleargă în circuit, tot de cinci ori. A treia și a patra oară bucla trebuie parcursă în sens invers celui în care ai pornit. Ca să nu se spună că regulile sunt prea stricte, a cincea oară bucla poate fi alergată în ce sens dorești)
- timp limită: 80 ore. Nu este permisă folosirea GPS-ului pentru orientare. Nu este permisă asistența din exterior. Timpul limită obligatoriu per tură e de 16 ore
- există și o variantă redusă, numită ironic Fun Run, de doar trei tururi.
- nu se acceptă mai mult de 40 de participanți (la Barkley sunt 35)
- aproape nu există taxă de participare. Dacă ești acceptat, trebuie să plătești 3 euro. Am văzut pe imaginile din anii anteriori, că la fel ca la Barkley, trebuie să aduci la start și o plăcuță de înmatriculare
- pentru a te înscrie la concurs trebuie să răspunzi la întrebarea: ”de ce aș fi acceptat ca să particip la Chartreuse Terminorum?” (Și la Barkley ești selectat pe baza eseului scris la întrebări de genul: ”de ce ar trebui să alergi cursa asta?” sau ”care sunt cele mai importante vegetale?”). Evident, selecția se face pe baze subiective, de nu literare.
- Candidaturile se trimit exclusiv pe email (la Barkley mulți ani s-a mers pe varianta trimiterii prin poștă). Interesant este faptul că adresa unde trebuie să trimiți eseul de susținere a dorinței de înscriere va fi făcută publică pe site doar în ziua din calendar care are de cinci ori același număr. (După o bună perioadă de gândire și după ce finalmente am apelat la ajutorul unui prieten, pentru dublă verificare, am ajuns la concluzia că ziua înscrierilor a fost pe 11.11.2018 – n.r.)
În fine, ceea ce apropie cel mai mult Terminorum de Barkley Marathon este dificultatea cursei, de parcă principalul scop al acesteia ar fi nu să o termini, ci să te facă să o abandonezi.
Cifrele sunt elocvente în acest sens. La cele două ediții de până acum ale Terminorum au luat startul 75 de alergători, dar niciunul nu a reușit să ajungă la finiș. Rata de succes la Barkley este la rândul său infimă: doar 15 concurenți din aproape 1300 au fost capabili să termine cursa.
În încheiere, să mai spunem cum a apărut ideea unei curse neobișnuite precum cea de la Barkley. Păi era anul 1985, când Gary Cantrell – cel care a inițiat-o – a citit în ziare că James Earl Ray, asasinul lui Martin Luther King jr, a reușit să evadeze din penitenciarul de maximă securitate din Brushy Mountain (clădire între timp dezafectată și care acum e pe traseul concursului). Ray a fost prins la 54 de ore după fugă. Era epuizat, aproape mort de frig și foame. Reușise să parcurgă doar vreo 12 km în tot acest timp.