Mai puțin despre alergare
Zilele în care alergarea a fost, mai curînd, un sport secundar
Winter Triathlon este o disciplină sportivă mai puțin practicată la noi, dar care constant permite obținerea unor rezultate bune de către sportivii români. Desigur, aici se și aleargă, dar pe zăpadă, apoi se merge cu bicicleta (mountain bike) și totul se termină cu schi fond.
Astfel, în week-endul abia încheiat, România a obținut două medalii și mai multe clasări onorabile la Campionatul Mondial de Wintertriathlon, ce s-a desfășurat la Asiago, în Italia.
Mai exact, Maria Luiza Rășină a obținut medalia de argint la categoria U23, iar Robert Tămârjan, multiplu medaliat de-a lungul ultimilor ani la nivel continental, a cîștigat aur la categoria Paratriatlon. În plus, echipa de ștafetă s-a clasat pe un onorabil loc 5. Și Viorel Pălici, component al lotului de seniori, a încheiat cursa pe locul 11, trecînd, cu efort și determinare, peste defecțiunile bicicletei, care l-au costat timp prețios în competiție.
În cadrul unui concurs de Winter Triatlon, unul dintre cele mai noi evenimente din calendarul internațional, sportivii aleargă 8km pe zăpadă, parcurg 14km de mountain bike tot pe zăpadă și fac și 12km de schi fond. De altfel, triatlonul de iarnă este în cursă pentru prezența în calendarul oficial al Jocurilor Olimpice din 2022.
Totodată, România va găzdui Campionatele Europene de Winter Triathlon, programate între 29 februarie – 1 martie la Cheile Grădiștei. Competiția va include atît Campionatele Europene de Elite, Juniori, U23, cît și de Amatori Age Group, alături de o alergare de noapte, Dracula Winter Night Run.
Și chiar dacă mai mult a mers alert decît să alerge propriu-zis, să menționăm și faptul că bistriţeanul Tiberiu Uşeriu a terminat pe 6 februarie ultramaratonul Yukon Arctic Ultra desfăşurat în Canada, în apropierea Cercului Polar. El a parcurs o distanţă de circa 490 kilometri în şapte zile şi 33 de minute.
Ușeriu a terminat al doilea, pe primul loc clasîndu-se elveţianul Fabian Imfeld, care a terminat cursa în şase zile, 18 ore şi două minute. De altfel, cei doi au fost singurii care au trecut linia de sosire, după ce, pe rînd, ceilalţi 19 concurenţi înscrişi în cursă au abandonat.
Uşeriu a fost la cea de-a doua participare la Yukon Arctic Ultra, după ce anul trecut a fost nevoit să se retragă din cauza unor degerături. El a dorit să promoveze, prin prezenţa sa la acest ultramaraton, proiectul Via Transilvanica, iniţiat de Asociaţia Tăşuleasa Social.