luni, noiembrie 25 2024

Oarecum surprinzător, Ion Sandu a devansat-o pe Gabriela Szabo în cursa pentru președinția Federației Române de Atletism (FRA).

FRA
Votul final a fost destul de categoric. Ion Sandu, fost atlet și actualmente om de afaceri, a reușit să obțină 113 voturi, în timp ce fosta multiplă campioană în probele de alergare, Gabriela Szabo, a obținut doar 82 de voturi în cadrul Adunării Generale a FRA, care și-a desemnat astăzi președintele.

Declarații pe scurt, imediat după anunțarea rezultatelor, conform gsp.ro
Ion Sandu: ”Mă bucur că am reuşit să cîştig, sînt onorat şi obligat să fac lucruri bune. Voi încerca să colaborez cu Gabi Szabo. Într-o lună vreau să ştiu toate probleme de la FRA. Obiectivele pe termen scurt sînt participarea la Rio şi obținerea a două medalii!”
Gabriela Szabo:  ”Sunt foarte dezamăgită, nu mă aşteptam să pierd cursa. A fost o experienţă importantă. Îl felicit pe Ion Sandu, sper să îndeplinească multe dintre promisiunile făcute aici”.

Programele celor doi candidați au fost destul de diferite în obiective.
Ion Sandu. Deviza: ”Management și capital”. Deși aparent mai realist și concret, Sandu a promis lucruri pentru viitorul apropiat, dar destul de dificil de obținut. Astfel, omul de afaceri din Arad a anunțat că intenționează refacerea pistei de atletism a stadionului Iolanda Balas Soter, terminarea tribunei şi a hotelului de pe acelaşi stadion.  Vrea ca România, în 2016, să alinieze la Rio un lot de 10-15 atleți și să obțină 2-3 medalii. ” Pentru asta trebuie să activăm baza de pregătire, refacerea, alimentaţia şi medicaţia lor. Mă oblig să le asigur sportivilor din lot, 10 – 12 concursuri internaţionale pe an”, a spus Sandu.

Gabriela Szabo. Deviza: ”Povestea trebuie dusă mai departe”. Mai ponderată în promisiuni, Szabo a rămas totuși la un nivel general. Ea a propus o strategie pe cel puțin zece ani, bazată pe refacerea imaginii atletismului, revigorarea sportului şcolar şi universitar şi lărgirea bazei de selecţie. A adăugat că va investi în oameni, va încerca să implice foștii sportivi. ”Atletismul e un sport fanion pentru România. În fruntea acestei federaţii trebuie să fie un lider, un vizionar, nu doar un manager”, a spus Gabriela Szabo.

                                                                              ———————
Înainte de aceste alegeri, îmi doream ca viitorul președinte al Federației Române de Atletism – dincolo de atenția inerentă pentru sportul de performanță – să fie o persoană deschisă către sportul de masă, care să sprijine mai mult copiii și juniorii și care să acorde atenție și alergării montane sau ultra-maratonului, genuri sportive extrem de populare, cu numeroase competiții europene și mondiale unde România nu este deloc prezentă. Urmează să vedem dacă Ion Sandu va acorda atenție și acestor aspecte.

Întrebări: știați că FRA are secție de alergare montană, care nu este însă aproape deloc funcțională?
– Ați dori înființarea unei secții de ultra-maraton? Sau poate a unei federații de specialitate?

Comments

comments

Previous

Voluntar

Next

”Ce mai fug ăștia, frate!”

5 comments

  1. Mda, cel mai probabil au început să iasă bani și din atletism și dacă e rost de bani, apar și „întreprinzătorii”.
    După părerea mea, sportul de masă e baza sportului de performanță și fără o bază solidă, performanțele vor fi doar răzlețe și palide.

    Iar un specialist (sau mai nou, tehnocrat) va fi întotdeauna mai rezervat în declarații și promisiuni, fiind mai aproape de problemă, de unde și o cunoaștere mai bună și detaliată. Un politician e exact opusul.

    O secție de ultra-maraton? Excelent! Dar mai întâi să avem ultramaratoane și ultramaratoniști. Sau poate că o mișcare incipientă ar fi o inițiativă oportună?!?

  2. O sectie de ultra-maraton? Da!
    Stiu ca nu e sportul copiilor/juniorilor dar poate oferi un mod de viata deosebita pentru „veterani” si in fond e mult mai sanatos decat orice cura de slabire…:)

  3. Nu stiam ca are.
    Ca federatie de specialitate pentru ultramaratoane mi se pare mult. O sectie poate ar fi mai functionala.
    Avem ultramaratoane? Stiu vreo 2-3, Bucegi 7500, Ciucas si Transfagarasanul, dar sunt un pic extreme si exclusiv montane. Asta e frumos, dar dificil si cu inerente probleme in caz de vreme rea. Cu o doza de risc care nu este neglijabila datorita traseelor, oricum, treci de la 42 -45 km direct la 84-100.
    Nu am urmarit fenomenul, pentru ca as fi foarte interesat de curse de 55-60 km, daca nu ar fi pe asfalt ar fi extraordinar, daca nu ar urca de 4 ori pana la Omu ar fi fantastic, dar parca nu sunt?
    Deja incep sa imi zic singur „fa tu unul daca…”.

  4. Ultramaratoane in primul rand sunt concursuri de 50 km, 100 km, 24 ore probe la care se organizeaza CM si CE. Dar sunt foarte uzuale concursuri de 6 ore, 12 ore, 48 ore, 6 zile…
    Concursuri care in Romania inca nu se organizeaza. Dar asta numai ca ultramaratonisti activi sunt foarte putin ca numar…. Dealtfel e bine sa cunosti
    http://statistik.d-u-v.org/overview_intbestlist.php o baza de date multianual in care inca nu am vazut rezultate trimise din Romania…:(

  5. M-am regasit spre surprinderea mea in acele statistici anul trecut, dupa participarea in 2011 la Bucegi7500 – hobby (http://statistik.d-u-v.org/getresultperson.php?runner=212940).
    As vrea mai mult decat atat, nu cred ca ma pot considera ultramaratonist dupa cursa asta. Cursa de 6 ore, 8 ore sau cea de 50 km mi-ar fi mai la indemana decat ultramaratoanele montane si ar fi o provocare pentru multa lume.
    Sper sa particip macar la o editie noua din IOR nights.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also