duminică, octombrie 13 2024

Maratonul DHL – sport si caritate

Ce legatura e intre un alpinist, o japoneza si niste copii hipoacuzici? Aparent niciuna. Insa ei, alaturi de alte citeva sute de persoane, se numara printre cistigatorii diferitelor curse organizate in cadrul Maratonului DHL – Stafeta Carpatilor. A fost a patra editie a maratonului, care in acest moment este cel mai cunoscut eveniment sportiv si caritabil de acest gen din Romania.

E simbata dimineata si undeva la marginea Predealului, pe drumul spre Rasnov, citeva sute de oameni, in pantaloni de sport si tricouri, cu niste numere mari, ros-galbene, pe piept, se agita de zor. Miscari energice, de incalzire, sprinturi scurte, rotiri de trunchi, fandari. Sunt momentele de pregatire de dinaintea startului. In ciuda efortului si a caldurii ce potopeste treptat totul in jur, mai toti sunt veseli, optimisti.

Citeva sute de persoane au tinut sa fie prezente la „Maratonul DHL – Stafeta Carpatilor„. Tineri, dar mai ales maturi, indeosebi barbati. Care mai suplu, care nu tocmai. Bucuria este insa generala. Freamat, freamat general pina cind se aude pistolul ce anunta startul.

Din acest moment, regulile jocului se schimba. Fetzele devin concentrate, muschii se incordeaza, pasii de alergare devin tot mai lungi. Primii kilometri par usori, desi drumul urca usor, la iesirea din Predeal. Grupul alergatorilor se transforma treptat-treptat intr-un „sarpe” care se lungeste tot mai mult. Gafaiturile se intetesc, apar primele broboane de transpiratie.

Dupa cinci kilometri apare primul punct de alimentare, unde pentru multi un pahar de bautura energizanta SPONSER se dovedeste binevenit. Tot acolo se efectueaza primul schimb al stafetelor. Sunt mai multe curse in cadrul „DHL”-ului: maratonul clasic, semi-maraton, stafeta maraton femei, barbati si mixt, ba chiar si stafeta maraton pentru copii sub 18 ani. Chiar daca nu se compara cu majoritatea curselor din afara tarii, unde sunt mii, ba chiar zeci de mii de participanti, la maratonul DHL de anul acesta s-au strins peste 650 de participanti. Desigur, multi dintre ei urmaresc si campionatul european de fotbal, dar au tinut sa si alerge pentru bucuria lor sau pentru a-si ajuta semenii.

Asta pentru ca s-au strins peste 20 de mii de euro – din taxa de participare sau donatii benevole – bani care au fost donati  Asociatiei „Noi Orizonturi Familia”, si vor fi folositi pentru continuarea proiectului inceput anul trecut:  imbunatatirea conditiilor de spitalizare in saloanele ramase neamenajate ale sectiei pentru copii de la Institutul de Oncologie din Bucuresti – si oferirea unui tratament profesionist intr-un centru unic de salina din Bucuresti pentru copiii care sufera de astm, copii provenind din medii sociale defavorizate sau orfani. 

Dar sa revenim la cursa. Eram cam pe la kilometrul cinci al traseului, asadar. Din fericire, de aici incolo, incepe o destul de lunga portiune de coborire, unde mai din entuziasm, mai cu ajutorul gravitatiei se avanseaza mai repede. Apoi, din nou teren plat pina la Rasnov, marea problema este insa ca limba de asfalt incepe sa arda ca-n iad. Desigur, e o exagerare, dar poate ca pe-acolo nimeni nu te pune sa mai si alergi cind afara sunt vreo 30 de grade.

Pentru alergatorii de la semi-maraton calvarul se termina in curind. Pentru maratonisti el insa abia incepe. La iesirea din Rasnov urmeaza o panta, cea mai grea a traseului, ce parca toarna plumb in picioare. Spatele se inconvoaie, respiratia devine mai precipitata, insa nimeni dintre alergatori nu se opreste. Treptat, treptat, finisul de pe platoul din Poiana Brasov se apropie. Ca si momentul unic al trecerii liniei de sosire.

Statistica vorbeste

La maraton masculin, locul 1 a fost cistigat de alpinistul Ion Neagoe – Nusu (timp 3h:9 minute:46 secunde), urmat de Mihai Orleanu si Ioan Moisa. La maraton feminin, cistigatoare a fost japoneza Hiroko Ogawa (4h:18:54), pe locurile urmatoare clasindu-se Silvia David si Ylva Rangne. Cistigatoare la proba de stafeta mixt, sub 18 ani, a fost echipa Light Into Europe (3h:23:36) formata din copii cu deficiente hipoacuzice. Vedeti acum cum sportul poate sa adune laolalta oameni atit de diferiti?

In restul probelor, citigator la semimaraton masculin a fost Cosmin Candescu (1h:17:16), urmat de Danut Cernat si Andrei Barlea. La semimaraton feminin s-a impus Cuta Stefan Talapau (1h:33:41), urmata de Diana Vasiu si Judy Faint. La stafeta seniori masculin s-a impus echipa Ogilvy One (2h:22:30), urmata de Walmark si Ogilvy. La under-18 locul unu a fost ocupat de echipa Fastum Gel (2h:47:13). Echipa Team Cojocea s-a impus la stafeta feminina pentru seniori (3h:04:30), fiind urmata de echipa Citibank Romania si chipa Mefin Sinaia. La stafeta feminin under 18, a triumfat echipa Dacris (3h:22:12). Cistigatoare la stafeta mixt-seniori a fost echipa Unitehnic (3h:02:07).

Ce-ar mai fi de consemnat in afara de bucuria generala de a termina cursa propusa? Ca organizarea DHL a fost foarte buna? Dar asta tine deja de normalitate. Ca tot cu aceasta ocazie si-a facut debutul primul club al maratonistilor amatori – RO Club Maraton? Dar si asta arata ca in Romania tot mai multi oameni incep sa vada in miscare o conditie a unei vieti sanatoase.

Text publicat de Hotnews.ro la adresa http://sport.hotnews.ro/stiri-alte_sporturi-3337972-maratonul-dhl-sport-caritate.htm

Comments

comments

Previous

A fost frumos si bine la DHL

Next

Maratonul Mont Blanc (I)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also