luni, octombrie 21 2024

Drumul cu trenul București-Cluj durează zece ore. Și e tren accelerat… Cu mașina se face mai puțin, e drept, însă oboseala e mai mare, iar cu avionul e foarte scump. Vorba cuiva…nu Clujul e prea departe de București, ci România e cam departe de standardele occidentale.

Despre competiție
Eram convins că totul o să fie fain la Maratonul Internațional Cluj. Și chiar așa a fost, asta dacă scoatem din apreciere vremea rece și vîntul puternic. Altfel, o competiție bine organizată (bravo lui Horațiu Morar și Doru Crișan), pe un traseu prin centrul orașului, pe un teren destul de vălurit.

La startul din Piața Unirii: circa 400 de alergători la maraton și semi-. Participanți din 14 țări. Cam unul din zece alergători a fost de la Ro Club Maraton.

Traseul: dificultate medie. Se aleargă numai pe șosea, circulația fiind parțial restricționată. O singură pantă mai serioasă de urcat. A creat destul de multe probleme o buclă, unde trebuia să faci dreapta pe traseu, să intri pe o stradă laterală și apoi să te reîntorci pe traseul inițial. Indicatoarele nu suficient de vizibile și nici în limba engleză (am văzut cum o alergătoare din Ungaria a greșit direcția pentru că nu înțelegea ce i se spune de către voluntari), aglomerația inevitabilă în anumite momente au făcut ca unii alergători să rateze traseul sau să piardă minute bune.

Punctele de hidratare: trei pe traseu (suficiente ca număr) și bine dotate.

Mie mi-a fost de folos marcajul de pe traseu (la fiecare km) însă nu era foarte vizibil.

Voluntari și arbitrii: suficienți ca număr. Poate că ar fi fost totuși bine ca voluntarii să fie puțin instruiți înainte și să li se explice despre mentalitatea alergătorului: că are nevoie de încurajări, că e bine să i se întindă un pahar cu apă/izotonic.

Singura scăpare majoră a organizatorilor: lipsa medaliilor la finiș pentru mulți alergători. Înțeleg că acest lucru se va rezolva totuși. În plus, alergătorii care au încheiat maratonul cam după 4:30-5 ore au avut dificultăți mai mari la traversarea intersecțiilor.

Despre atmosferă
Frigul (cred că au fost 4-5 grade la start) și vîntul au fost obstacole serioase, imposibil de evitat. A lipsit însă atmosfera, puținii spectatori de pe margine fiind în general sobri și condescendenți. Din păcate, lipsa interesului public e cvasi-generală la competițiile de masă din România. Mi-aș fi dorit ca și la final să fie mai multă lume la festivitățile de premiere, însă cred că tot frigul a fost principalul vinovat pentru prezența a doar puțini spectatori.

Clasament
Maratonul masculin a fost cîștigat cu un timp bun de către un atlet din Etiopia. Premiul de 3000 de lei reprezintă un cîștig decent pentru el, iar dintr-o analiză sumară a graficului de timp se vede că nici nu prea a forțat. La feminin s-a cîștigat cu un timp decent. Probele de semi-maraton au fost iarăși adjudecate cu timpi buni, competitivi.

Maraton masculin
1. Ashenafi Erkolo, Etiopia (27 ani) – 2h:22min:16sec 3:24
2. Gaiduc Sergiu, Moldova (27 ani) – 2h:23min:59sec
3. Kovacs Zsolt, Ungaria (25 ani) –  2h:29min:08sec

Maraton feminin
1 Dragotoiu Georgiana, Romania (26 ani)- 2h:51min:08sec
2 Simu Andreea, Romania (25 ani) – 2h:57min:09sec
3 Varga Eva, Ungaria (30 ani)- 3h:00min:59 sec

Clasamentele complete sunt disponibile aici.

Despre cursa proprie
Am pornit la drum fără prea mult optimism. Frigul și vîntul, ca și lipsa antrenamentelor în săptămîna de dinaintea cursei (deh, probleme cu dinții!) mă făceau să cred că o să fac o cursă decentă.
Am avut însă norocul să alerg mult timp alături de Zsolt Kovacs, un foarte bun maratonist montan, așa că împreună distanța a părut mai scurtă, iar pe la km 30-35 (deh, bine cunoscutul zid) prezența lui puțin în fața m-a motivat să trec peste momentele mai grele.
În plus, am fost mai atent și la hidratare și la momentul în care am luat gelurile de energizare.
Toate acestea au făcut ca la final să reușesc un timp de 3h:09min:11sec (nou record personal), locul 15 la general și locul 1 la categoria de vîrstă.

Foto: Adrian Mila.

Comments

comments

Previous

Crosul Iepurașilor Verzi

Next

Cum să devii campion mondial

9 comments

  1. Multumesc pt felicitari. In rest, mai e destul de mult de tras pentru a atinge un astfel de obiectiv. Mult spor si tie la alergari

  2. Felicitari! Pe undeva vei vedea si pozele tale cu Zsolt facute de mine:) chiar siamezi:) si stii ca a fost norocul tau ca n-am alergat eu;)

  3. Bravo campionului. Primii 14 la general erau cu cel putin 6 ani mai tineri, si unii cu 25 de ani! Un aur bine-meritat pentru Marian 🙂 si un frumos cadou de ziua lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also