luni, noiembrie 25 2024

Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să o ia o persoană care aleargă este legată de alegerea pantofilor de alergare. Care sunt calităţile necesare ale acestora? Ce model să fie? De la ce firmă? Să fie suficient de uşori sau, dimpotrivă, suficient de rezistenţi? Încercăm în continuare să oferim unele răspunsuri la aceste întrebări.

aaa

Pasul 4: Determină forma arcadei piciorului

E un lucru foarte important, pentru că în funcție de aceasta îți dai seama ce tip de călcătură ai (normală, supra-pronatoare sau supinatoare – vezi mai sus) și îți poți alege încălțăminte în consecință. Forma arcadei (boltei) piciorului se poate determina cu aparate specializate, însă cum acestea nu se prea găsesc în România este suficient “testul umezelii”. Mai exact, îți umezești piciorul gol și apoi calci pe o bucată de hârtie, uscată desigur, așezată pe o podea plată.

Dacă urma ta este foarte plină și lată, nefăcând niciun arc, atunci ai un picior cu arc îngust și plat (de supra-pronator). Dacă urma îți arată întregul picior cu o curbă moderată, iar arcul se ridică de pe sol, atunci ai un arc normal. Dacă urma este foarte subțire și curbată, arătând mai mult călcâiul, dar foarte puțin din partea din mijloc a piciorului, atunci ai un arc înalt. (vezi ilustrații)

În funcție de tipul arcadei, este recomandabil să alegi tipul de încălțăminte potrivită pentru genul tău de picior. În general, pantofii de alergat au trei forme diferite – drept, semi-curbat și curbat – care corespund celor trei tipuri de picior descrise de testul umezelii.

Pasul 5: Caută încălțările potrivite

Marii producători de pantofi de alergare (și nu sunt puțini) au scos pe piață o mulțime de modele care încearcă să țină cont de tipul de picior și de gradul de pronație al alegătorilor. Pantofii de alergare se fabrică încercând, în general, să aibă mai multe calități: să permită mișcarea naturală a piciorului (sau să o corecteze acolo unde e cazul), să aibă stabilitate (piciorul să calce ferm pe sol), să ofere amortizare optimă.

De aceea, încălțările de alergare au trei forme principale în partea inferioară a pantofului (privită din lateral) – drept, semi-curbat și Tip pantoficurbat – care corespund celor trei tipuri de picior descrise de testul umezelii.

Cei mai mulți specialiști sunt de acord că:
–    cei cu mișcare de pronație exagerată ar trebui să poarte forma dreaptă
–    cei cu mișcare de pronație insuficientă ar trebui să poarte forma curbată
–    cei cu mișcare de pronație normală ar trebui să poarte forma semi-curbată.

Pasul 6: Probează, întreabă, probează

Dacă te-ai decis să îți cumperi încălțări este recomandabil să mergi la un magazin de alergare specializat. Din păcate, așa ceva nu se prea găsește în România, de aceea nu îți rămâne decât să mergi la un magazin de sport unde e recomandabil să pui cât mai multe întrebări și să testezi cu maximă atenție cât mai multe încălțări.

O recomandare pentru a alege încălțămintea potrivită

Dacă nu te întreabă vânzătorul, trebuie să îi ceri tu încălțări în funcție de următoarele criterii: dacă ești începător sau nu, ce distanțe alergi de obicei (scurte, medii etc), unde alergi de obicei (sală, pistă, șosea, în natură), ce greutate ai, ce tip de picior (călcătură).

Dacă ai stabilit clar aceste lucruri nu îți rămâne decât să te apuci să probezi. Cât mai multe încălțări, dacă e nevoie.

Nu uita:
–    mergi la cumpărături după-amiaza, pentru că atunci piciorul este la dimensiunea sa maximă. Nu uita că piciorul ți se umflă în timpul alergării.
–    când probezi e de dorit să o faci cu șosetele pe care le vei purta și când alergi.
–    asigură-te că vânzătorul îți măsoară ambele picioare. Mulți oameni au un picior puțin mai mare decât celălalt, de aceea ia mărimea bună pentru piciorul mai mare.
–    încearcă mai multe modele.
–    cere întotdeauna încălțări cu cel puțin ½ număr mai mari. Fii atent însă ca piciorul să nu îți stea prea lejer.

Pasul 7: Asigură-te că pantofii ți se potrivesc

Acesta este cel mai important pas. Nu te preocupa de cât de frumos arată pantofii, de culoare (deși nu e chiar un criteriu minor), ci de cum ți se potrivesc și de confortul oferit.  Verifică dacă este suficient spațiu la vârf apăsând pe pantof cu degetul mare chiar deasupra celui mai lung deget de la picior.

Totodată, verifică dacă e suficient spațiu pentru partea cea mai lată a piciorului. Pantoful nu ar trebui nici să te strângă, dar nici să nu-ți alunece din picior. Călcâiul ar trebui să-ți încapă confortabil când încalți pantoful și nu ar trebui să alunece în sus și-n jos când mergi. Partea superioară a pantofului ar trebui să ți se potrivească confortabil și să-ți fixeze bine piciorul, fără însă a irita sau apăsa prea tare.

Nu în ultimul rând, fă un test cu pantofii doriți. Adică aleargă prin magazin, fă câți mai mulți pași și vezi cum te simți. Dacă te simți bine în ei, cumpără-i. Și multă baftă la alergat.

Nu uita:
– e recomandabil să ai două perechi de pantofi de alergare, una pentru antrenamente și alta pentru cursa pentru care te pregătești. Ar fi bine ca amândouă să fie de la aceeași firma și să fie același model.
– nu purta niciodată o pereche nouă de încălțări în timpul unei competiții. Pantofii trebuie folosiți de mai multe ori înainte, cu cel puțin o săptămână.
– încălțările trebuiesc schimbate după circa 600-700 km alergați.
– însușește o tehnică bună de alergare.

Prima parte a acestui articol e disponibilă aici

Comments

comments

Previous

Ghid pentru alegerea pantofilor de alergare (I)

Next

Moca is good. La pădure la Cernica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also