Alergare. Viespi. Cum le împăcăm?
În natură nu sunt de găsit doar aer proaspăt, ciripit de păsărele și susur lin de izvoare. Există și situații mai puțin plăcute.
Am fost luat prin surprindere. Ba chiar m-am speriat bine. Eram pe la kilometrul 15 al probei de semimaraton din cadrul RunFest Băneasa. Pădure, vreme foarte plăcută, încă mă simțeam bine fizic. Deodată, un sunet surd și, apoi, niște umbre mici care mă înconjoară. Nu înțeleg ce mi se întâmplă. Simt o durere pe piciorul drept. Arșș, ustură. Apoi una în spate. Bâzâit nervos. Dau din mâini să îndepărtez micile umbre. Mă lovesc peste corp.
Înțeleg în sfârșit: sunt viespi. Îmi vine să mă tăvălesc. Ezit: să o iau la goană sau să continuu să încerc să strivesc viespile? Încep să țip. Nu atât de durere, cât mai ales pentru a scoate din mine sperietura momentului. Țip și mă mir că vocea îmi sună mai subțire decât credeam. Accelerez bezmetic, lovindu-mă cu mâinile peste piept, peste cap, peste picioare. În spate simt mici dureri, dar nu pot ajunge cu mâinile acolo. Mă îndepărtez de zona micilor umbre. Aud în spate un alt țipăt.
Sunt ajuns din urmă de alți alergători. Sunt probabil atât de bezmetic încât toți simt nevoia să mă încurajeze. Doi dintre ei mă vor însoți până la final. Le mulțumesc încă o dată. Sunt mai mult nervos de cele întâmplate, decât îngrijorat. Mă uit la cele câteva urme roșietice și dureroase de pe corpul meu, pe care le pot vedea. Pe celelalte doar le simt. Nu îmi place durerea.
Ajuns la finiș mă îndrept spre ambulanță. Am două persoane în față, în curând în spatele meu se mai formează un mic grup. Suntem tratați cu toată deferența (unguent și un antihistaminic, preventiv), din fericire nimeni nu a pățit nimic.
*******
Pentru cele mai multe persoane, o mușcătură de viespe sau albină – care de fapt se poate întâmpla oriunde, inclusiv pe stradă, într-un oraș – nu prezintă un pericol serios. Studiile arată că doar circa 1 % dintre oameni (sau 3%, ca aici) pot avea probleme majore, riscând să ajungă în șoc anafilactic. Restul scapă relativ ușor, ca și în cazul meu: o mică durere, o inflamație locală ce a ținut vreo trei zile. O utilă cercetare aplicată pe această temă se poate găsi aici.
Astfel de pățanii în cazul alergătorilor nu sunt chiar puține (în aceeași zi, s-a întâmplat și în Bulgaria, spre exemplu. Runner’s World include albinele printre animalele nu foarte prietenoase cu care se pot întâlni alergătorii.
Atacurile viespilor se întâmplă mai ales în anii călduroși, când insectele devin mai agresive. După știința mea, sunt două concursuri în România unde s-a mai întâmplat ca alergătorii să fie mușcați de albine / viespi: la Corcova Trail Race (în 2013) și la RunFest Băneasa (inclusiv în anii trecuți).
Anul acesta, la Corcova nu au fost deloc probleme și pentru că, spune Lucian Al Mării, organizator: ”am adus un soi de tunuri mari pe care le-am dus peste tot și au stropit. Se pare că am avut noroc. Nu există totuși garanția că asta merge tot timpul”.
Și firma MPG, organizatoare a RunFest Băneasa, a încercat să ia toate măsurile necesare. ”Echipa noastră tehnică a fost instruită și a fost în contact cu specialiști apicultori încă de acum doi ani, de când ne-am confruntat prima dată cu această problemă”, spune Sanda Mocuța, managing partener MPG.
”Împreună cu aceștia s-au făcut traseele astfel încât să fie ocolite zonele în care ar putea exista un astfel de pericol. Am învățat cum să identificăm cuiburile de viespi, cum să intervenim în caz de atac și înțepături.(…) La Băneasa, anul acesta s-a inspectat în nenumărate rânduri traseul, copac cu copac, ultima evaluare fiind făcută chiar înainte de start, ceea ce a făcut să întârziem startul cu 10 minute. (…) Când s-a dat startul competiției ne-am asigurat că totul era în regulă din toate punctele de vedere. (…) În concluzie, pentru subiectul legat de viespi s-a făcut evaluarea traseului, s-a refăcut traseul pentru evitarea zonelor cu risc de apariție a viespilor, s-au folosit spray-uri speciale în zonele de risc, apropiate traseului, s-au comunicat pe Facebook intervențiile echipei tehnice, s-au postat pe traseu oameni cu experiență în salvarea de urgență în caz de atac, s-au înștiințat medicii și asistenții de posibile apariții de înțepături”, ne-a mai declarat dna Mocuța.
Experiența pe teren confirmă în general spusele organizatorilor. După ce primele incidente au fost anunțate – acestea s-au întâmplat de fapt pe la km 9, deci anterior pățaniei mele – acolo a sosit rapid un ATV în zonă, cu o persoană ce a tratat pe cei înțepați. Fiecare alergător era întrebat dacă are nevoie de ajutor. Din păcate, probleme cu viespile au apărut ulterior și la km 15 al cursei. La finiș, intervenția cadrelor medicale a fost rapidă și profesionistă.
********
Se ridică totuși câteva întrebări:
1. Puteau face mai mult organizatorii RunFest? Se pare că nu. În ciuda tuturor măsurilor preventive ce au fost luate, natura e imprevizibilă. Implicit și viespile :-).
2. Puteau informa mai mult organizatorii RunFest? Aici înclin să spun că, da, ar fi fost necesar un efort de informare mai serios.
Este de dorit ca alergătorii să fie informați anterior, pe site-ul oficial, că se expun unui anume risc (foarte mic, dar totuși risc) din partea posibilei prezențe a viespilor în zonă. E de dorit ca lucrul acesta să fie spus / repetat și înainte de startul cursei.
Un astfel de avertisment contribuie doar la liniștirea psihicului participanților, chiar dacă nu sperie viespile în vreun fel.
E de dorit ca participanții să știe că viespile devin agresive la zgomot, sunt iritate de mirosuri neobișnuite (de aceea nu trebuie folosite after shave, parfumuri, deodorante în ziua cursei), sunt atrase de sucurile dulci (acestea pot proveni de la PET-urile aruncate în zonă, dar și de la resturile de geluri sportive).
În ciuda problemelor cu viespile, Băneasa RunFest a fost un concurs extrem de plăcut: un traseu alergabil, o vreme tocmai bună pentru fugă, traseu perfect marcat, voluntari numeroși, bună organizare.
O scurtă listă de recomandări pentru alergarea prin pădure
- Dacă știi că ești alergic, în general, încearcă să ai la tine un antialergic, ca și un ecuson special, alături de acte, care să indice acest lucru.
- Dacă știi că ești alergic la mușcătura de albină sau de viespe, încearcă să eviți zonele unde te poți expune riscului de a avea întâlniri nedorite. Repetăm, foarte puțini oameni pot dezvolta reacții periculoase la acest gen de mușcătură.
- Verifică-ți periodic starea de sănătate. Inclusiv factorii alergenici care te pot afecta.
- Pe cât posibil, nu alerga singur în pădure sau în alte zone naturale expuse riscurilor. Informează-ți prietenii sau familia despre zona în care mergi să alergi.
- Poartă cu tine un telefon, apă sau alte băuturi de hidratare, medicamente de urgență în situații cunoscute.
Iata ca am citit un text prea bun scris intr-o maniera dificil de aflat in internetul romanesc. Acum, dupa ce am gasit acest articol, vreau sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, atunci fixati-va ceasul, pentru a nu pierde sa ajungeti la timp unde trebuie sa ajungeti.