Știri pe scurt. Nu prea grozave
Cum nu au fost competiții oficiale în acest week-end, ne concentrăm aproape exclusiv pe o întrebare: riscă Rusia să fie suspendată din toate competițiile sportive?
Întâmplarea a făcut ca ieri să fi scris un text despre problemele cauzate de dopaj în atletism și cam care sunt opțiunile pentru a depăși această situație. Astăzi, au apărut noi informații care arată cât de serioasă este problema.
O comisie mandatată de către Agenţia Mondială Antidoping, WADA, a solicitat suspendarea Rusiei din toate competiţiile sportive şi a cerut retragerea acreditării laboratorului antidoping de la Moscova, informează agențiile de presă. Motivul, evident, favorizarea dopajului și distrugerea probelor.
Raportul este disponibil aici.
Comisia acuză guvernul rus, mai exact pe ministrul Sporturilor și alți oficiali, de ”intimidare directă” a laboratorului antidoping de la Moscova, ce ar fi distrus nu mai puțin de 1.417 de probe – potențial suspecte – prelevate de la sportivi. Se cere demisia directorului laboratorului.
În plus, raportul, care consideră că ultima ediție a Jocurilor Olimpice, cea de la Londra din 2012, a fost ”sabotată” prin prezența unor atleți dopați, recomandă și suspendarea pe viață a cinci antrenori și a cinci atleți ruși. Cel mai cunoscut nume dintre aceștia este cel al campioanei olimpice în proba de 800 m, Maria Savinova.
Raportul se concentrează doar pe Rusia și pe atletism, însă ”dopajul organizat” vizează și alte țări și alte sporturi, estimează comisia WADA.
În replică, ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a spus că acuzațiile sunt motivate politic. ”Nu putem să nu negăm că nu avem probleme cu dopajul, însă acestea sunt la un nivel similar ca și în alte țări,” a adăugat acesta.
Tot astăzi s-a mai anunțat ceva, care are legătură indirectă cu cele amintite mai sus. Astfel, Comisia de etică a Comitetului Internațional Olimpic, CIO, a recomandat suspendarea provizorie a lui Lamine Diack din funcția de membru de onoare al CIO. Diak, fost președinte al Federației Internaționale de Atletism, IAAF, este inculpat pentru corupție pasivă și spălare de bani în formă agravantă. El este bănuit că ar fi acceptat mită de 1 milion dolari pentru a acoperi cazuri de dopaj ale unor sportivi ruși.
Un foarte bun rezumat al acestei ”zile negre a atletismului mondial” găsiți aici.
Rusii au avut mereu sportivi buni, uneori activitatea lor parea destul de suspecta. Aveau sporturi si competitii in care dominau categoric, poate asta sa fi fost motivul succesului lor. Oricum, nu sunt singurii care recurg la astfel de metode.
De acord cu ce spuneți. Însă problema dopajului în sport / atletism a devenit atât de serioasă încât ceva trebuie făcut. De undeva trebuie început. Am încercat într-un text anterior să identific factorii principali care sunt implicați în chestiune, iar una dintre posibilele căi de a începe acțiunea este să tai în carne vie. Nu e o soluție definitivă și nici vindecătoare, dar e un început.