luni, noiembrie 25 2024

Dusseldorf

Să începem întîi cu rezultatul excelent obținut de cel mai bun maratonist român al momentului, Marius Ionescu, care a reușit să se claseze pe locul 2 în cadrul Maratonului Dusseldorf. Ionescu a reușit să realizeze un nou record personal – 2h:12min:58sec, timp mai bun decît cel realizat anul trecut în aceeași cursă (2h:13min:19sec), pe care a cîștigat-o atunci. Ediția din acest an a fost cîștigată de kenyanul Japhet Kosgei, cu un timp de 2h:10min:44sec.

Rezultatele complete se găsesc aici.

Londra

Este una dintre cele mai importante curse de maraton din lume. Asta prin prisma numărului de participanți (anul acesta au fost circa 40.000), dar mai ales prin premiile și faima oferite, ce atrag la start pe cei mai buni alergători din lume.

Nici ediția din acest an a Maratonului Londrei nu a fost o excepție, spectacolul și rezultatele obținute fiind de primă mînă.

K

La masculin, recordul mondial (2h:02min:57sec) a fost în pericol de a fi doborît cam pînă pe la km 35 al cursei, asta deși traseul din capitala britanică nu este unul perfect plat (cum sunt cele de la Berlin sau Rotterdam, spre exemplu).

Kenyenii Eliud Kipchoge și Stanley Biwott au realizat noi recorduri mondiale pe distanța de 30 km, și au terminat în această ordine în final. Kipchoge, ce a obținut un timp de 2h:03min:05sec, a stabilit totodată un nou record al competiției, în timp ce Biwott nu a putut ține ritmul pînă la final, terminînd cu 46 de secunde mai tîrziu. Pe trei s-a clasat ”legenda distanțelor de fond”, Kenenisa Bekele (deținător al recordurilor mondiale la 5.000 și 10.000m), asta deși el nu a mai terminat o cursă din 2014. Pe patru a venit actualul campion mondial, etiopianul Ghirmay Ghebreslassie (nu e nicio legătură de rudenie între el și mult mai celebrul Haile).

La feminin a cîștigat tot o kenyancă, Jemina Sumgong, care a reușit să depășească momentul unei căzături neașteptate pe la jumătatea cursei și să termine într-un timp de 2h:22min:58sec, cu doar cinci secunde mai bine decît a doua clasată, etiopianca Tigist Tufa (care a cîștigat anul trecut la Londra). Pe trei a venit o altă kenyancă cunoscută, Florence Kiplagat – 2h:23min:39sec, iar pe patru – extrem de surprinzător – o alergătoare din Belarus, Volha Mazuronak – 2h:23min:54sec.

Ea și o alergătoare din Portugalia, venită pe zece, au mai reușit să întrerupă dominația sportivelor din estul Africii. La bărbați, primii zece clasați au fost din Kenya – 4, Etiopia – 3, Eritreea – 2, în timp ce singurul non-african a fost britanicul Callum Hawkins, venit pe locul 8 cu un timp de 2h:10min:52sec.

Comments

comments

Previous

Miscelaneu. Cifre

Next

Gioconda cu blender inclus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also