Mondialele. Eroi căzuți, noi eroi
Cîteva din cele mai importante informații din timpul ultimelor zile ale Campionatelor mondiale de atletism desfășurate la Londra.
# Legendarul sprinter jamaican Usain Bolt a avut o ieșire mai puțin favorabilă din scenă, asta după ce a trebuit să abandoneze la ultima cursă majoră din cariera sa. El s-a accidentat în ultimul schimb al ştafetei de 4×100 metri, după ce a suferit o întindere musculară. Reamintim că Bolt a pierdut și finala de 100 metri, unde a fost întrecut de către americanul Justin Gatlin. Nimeni nu îi poate nega însă meritele lui Usain Bolt, care are în palmares opt medalii de aur la Jocurile Olimpice și alte 11 medalii de aur la Campionatele Mondiale. El deține totodată și recordul mondial la 100 și 200 de metri, performanțe reușite în 2009.
# Dacă tot vorbim despre medalii, să spunem că americanca Allyson Felix a cucerit la Londra a 16-a sa medalie mondială, după ce a obținut aurul la ștafetă de 4×400 m. Ea a devenit cea mai medaliată sportivă la Campionatele Mondiale (11 medalii de aur, 3 de argint, 2 de bronz), devansînd legendele sprintului Usain Bolt și Merlene Ottey. Revenind la Londra, de consemnat că în clasamentul final pe medalii, delegația Statelor Unite a ocupat prima poziție, cu 10 de aur, 11 de argint, 9 de bronz, urmată de Kenya: 5-2-4, Africa de Sud: 3-1-2 etc.
# S-au dus vremurile de altă dată, așa că la această ediție a Mondialelor, România nu se poate lăuda decît cu cîteva prezențe în finale, așadar nici vorbă de medalii. Rezultalele alor noștri în ultimele zile: la 50 km marș, Narcis Mihăilă a ocupat locul 31 din 33 de atleți care au încheiat cursa, în 4h:02min:27sec, cel mai bun timp personal. În aceeași probă, Florin Alin Știrbu a fost descalificat. În proba feminină de 20 km marș, Andreea Arșine a ocupat poziția a 31-a, în 1h:33min:46sec, personal best, în timp ce Ana Veronica Rodean s-a clasat pe 34 (1h:34min:50sec – season best).
# Să consemnăm și alte cîteva rezultate (aparent) surprinzătoare. Astfel, un alb s-a impus într-o probă de viteză. E vorba de turcul naturalizat Ramil Guliev, care a obținut aurul în proba de 200m, cu un timp de 20s.09/100, în fața favoritului acestei probe, sud-africanul Wayde Van Niekerk. Guliev, 27 de ani, s-a născut în Azerbaidjan, iar din 2011 s-a mutat în Turcia, la scurt timp după ce tatăl său murit din cauza unui infarct, acesta fiindu-i pînă atunci și antrenor. Anterior, cea mai bună performanță a sa fusese o medalie de argint cucerită la Campionatele europene de la Amsterdam din 2016.
Și tot suprinzătoare poate fi considerată și înfrîngerea britanicului Mo Farah în finala probei de 5.000 metri, prima sa înfrîngere la o competiție majoră (mondiale sau JO) din 2011 încoace. Britanicul s-a văzut confruntat cu o bine pusă la punct tactic echipă de etiopieni, doi dintre aceștia blocîndu-l în permanență. Farah a avut chiar și un gest nervos, a împins un alergător, ceea ce se putea lăsa cu o descalificare. El s-a desprins din ”capcana” etiopienilor abia pe ultimii metri, nemaiputînd sprinta decisiv, în stilu-i caracteristic. A obținut totuși medalia de argint, pe primul loc terminînd etiopianul Muktar Edris, cu un timp de 13min:23 sec.79/100. Pentru Edris este prima medalie de aur pe pistă, etiopianul câștigând titlul de campion mondial la cross-country în 2015. Cursa de 5.000 m de la Londra a reprezentat pentru Mohamed Farah ultima cursă a carierei, atletul de 34 de ani anunțînd că se va retrage la finalul acestui an. De-a lungul carierei, britanicul cu origini somaleze a acumulat 4 medalii olimpice de aur, 6 titluri de campion mondial, 5 titluri de campion european, un titlu european la cross-country, 2 titluri de campion european indoor, un titlu european la tineret.
# Și acum gata, să nu încheiem pe un ton nostalgic, vorbind doar despre eroi căzuți sau în retragere. Să spunem așadar că la Londra s-a înregistrat și un record de longevitate, francezul Yohann Diniz, campion la 50 km marș, devenind cel mai vîrstnic campion mondial din istorie, el căștigînd medalia de aur la 39 de ani și 224 zile.