Echipa națională de ultramaraton. Criteriile
Clare, echitabile, dar perfectibile. Cam asta se poate spune despre criteriile de selecție a viitoarei echipe de ultramaraton ce va reprezenta România la Campionatele Europene.
Indiscutabil, Federația Română de Atletism, FRA, merită felicitări pentru rapiditatea și modul deschis în care tocmai a anunțat regulile de constituire a lotului național pentru Campionatul European de 24 de ore, ce se va desfășura anul viitor, în mai, la Timișoara.
Regulamentul privind organizarea Campionatului European ca și criteriile de selecție a echipelor naționale se găsesc aici.
România va avea maximum cîte nouă reprezentanți la individual, atît la feminin cît și la masculin. Cei mai buni șase alergători vor face parte din echipa națională. La rezultatul echipei vor puncta doar primii trei sportivi.
În continuare, un rezumat al informațiilor oferite de FRA și cîteva comentarii adiacente.
Astfel, pentru a face parte din lotul național, ultramaratoniștii trebuie să îndeplinească simultan mai multe criterii:
- Să aibă cetățenie română.
- Să fie legitimați la un club sportiv afiliat FRA
- Sa aiba viza medicală obținută de la Centrul Teritorial de Medicina Sportivă din județul de reședință sau de la Institutul Național de Medicină Sportivă.
- Să fi participat în ultimii doi ani competiționali (2016-2017, 2017-2018) la o competiție oficială de 24 ore alergare.
- Rezultatul obținut în cadrul acelei competiții oficiale de 24h alergare să fie egal sau superior distanțelor de 175km la bărbați și 150 km la femei.
- Pînă pe 31 martie 2018, sportivii mai pot concura ca să-și îmbunătățească performanțele actuale sau pentru a îndeplini criteriile de calificare. FRA oferă o listă parțială cu concursurile ce pot constitui criteriu de calificare.
Comentarii:
- Încă o dată felicitări FRA pentru rapiditate și deschidere. Momentul acesta e extrem de important pentru ultramaratonul românesc, care pînă acum a însemnat doar un efort individual. De acum, această disciplină are un statut oficial, iar implicarea și atragerea amatorilor va duce la dezvoltarea sa.
- Se permite participarea și a sportivilor români (care au cetățenie, mai exact) și care locuiesc în afara țării. Pentru ei e extrem de ușor să se înscrie într-un club afiliat FRA, lucru care rezolvă o problemă despre care am mai discutat, respectiv cînd reprezintă un sportiv cu adevărat România și nu doar pe sine, ca român (vezi, spre exemplu, discuția de aici).
- Va fi mai greu pentru sportivii din afara României să obțină viza medicală (necesită cel puțin trei zile), de aceea poate aici s-ar fi putut accepta și un certificat medical oferit de o autoritate competentă și din afara granițor.
- FRA a instituit niște standarde scăzute de performanță la selecție (175km pentru bărbați, 150km pentru femei), cu intenția probabilă de a stîrni un interes mai mare din partea amatorilor. Va fi totuși destul de greu să avem cîte nouă reprezentanți la individual, mai ales în cazul fetelor. Spunem asta, luînd în calcul faptul că anul acesta, la singurul concurs de profil de la noi, S24h, de la Timișoara, au fost doar cinci fete, dintre care patru au avut rezultate sub 150km. La băieți au terminat zece sportivi, dintre care doar patru au avut rezultate de peste 175km.