Brrr…brrrr… să alergăm desculţi?
Nu ştiu de ce ştirea a apărut tocmai acum, în plină iarnă, cert este că a fost intens prezentată de presa internaţională (vezi aici, aici şi aici). Pe scurt, cercetătorul american Daniel Lieberman, de la universitatea Harvard, a publicat în revista Nature un studiu amănunţit despre cum civilizaţia a influenţat modul de a călca al oamenilor. Sau, altfel spus, despre cum este mai confortabil şi mai sănătos să alergi desculţ.
Principalele concluzii ale cercetării sunt:
– în timp ce aleargă desculţi, oamenii calcă pe pămînt mai curînd pe partea din faţă sau pe mijlocul labei piciorului, impactul fiind unul mai puţin periculos pentru organism
– în timp ce aleargă încălţaţi, oamenii „aterizează” pe călcîi, ceea ce are impact negativ asupra oaselor şi a ţesuturilor moi.
– dacă încercaţi să renunţaţi la încălţări pentru a alerga desculţ, trebuie să o luaţi încet, pentru a evita eventuale accidentări.
Şi, oricum, nu prea e recomandat să începeţi din această iarnă.
nu prea poti alerga descult (poate doar pe nisip) exista un risc major sa dai peste cioburi si alte „produse”…
calea de mijloc cica sunt acele incaltari cu degete 🙂
Cele mai frumoase alergari pe care le faceam erau pe gazonul echipei de fotbal U Cluj. Gazonul era atat de fin incat te gadila. Mai alergam asa si pe stadionul echipei de rugby din Parcul Sportiv Iuliu Hatieganu, principalul parc al orasului. Nemaifacand (semi)performanta si cum paznicii (unii noi) nu ma vad prea des in parc, ma scot acum de pe iarba spunand ca stric gazonul. Desi alerg in afara liniei terenului si, repet, descult! Regret ca nu prea mai fac asta pt. ca senzatia e realmente fantastica. O recomand oricui poate sa faca acest lucru. Cred ca singurele alergari care o pot egala sunt cele hai-hui prin padure.
„Nu stiu altii cum sunt…” dar eu sunt un barefooter ! Adica un om care nu suporta nici un fel de incaltaminte si care, astfel, ii place sa-si traiasca viata in picioarele goale. Oriunde si oricand, indiferent de conditiile climatice. Si, desigur, ignorand total prejudecatile si convenientele sociale ale asa-zisei civilizatii. Evident, din pacate, la serviciu nu ma pot duce descult. Dar altfel, de la jumatatea lui februarie pana la jumatatea lui decembrie, nu ma vezi altfel decat in slapi. Iar in concedii fara ei.
Referitor la alergat, ei bine, eu practic barefoot jogging. Pentru ca nu pot alerga in adidasi.
Oricum, te-am adaugat la lista mea de favorite de pe blogul meu „Descult”. A carui adresa este:
http://descult-007.blogspot.com/.
Si mie imi place foarte mult sa merg descult. Cred ca e vorba de un instinct atavic, ce ne apropie de natura.
Din pacate, dupa cum spunea si Dinu, nu prea putem sa umblam desculti atat de mult pe cat am vrea. Si nici sa alergam.
Normal ! Chemarea naturii.
Mersul descult este cel mai simplu si mai eficient mod de calire a organismului. Sebastian Kneipp, parintele hidroterapiei, in monumentala sa carte „Farmacia verde” recomanda tuturor parintilor sa nu-si incalte niciodata copiii pana la 6 ani. Tot el este cel care a propus practicarea unei cure de apa in toate unitatile de sanatate (din Germania), care consta intr-o plimbare sau alergare in picioarele goale prin iarba plina de roua diminetilor senine.
Daca ar fi dupa mine, as umbla descult tot anul. Da, nu te mira: am o mare placere sa alerg descult prin zapada. Dar… nu mai mult de 30 de minute !
In toate tarile normale din lume exista asociatii ale oamenilor care practica „barefoot life~style” si parcuri special amenajate pentru ei. La noi, din pacate… am primit o amenda de la un politist idiot, pentru ca alergam descult prin parcul Herastrau ! :)))) Evident, n-am platit amenda, dar nici pe el nu l-am mai vazut de-atunci.
Astept primavara precum asteapta puscariasii eliberarea. Ca asa mi s-a acrit de ghetele astea pe care trebuie sa le port inca din decembrie…
Dinu, atunci sa asteptam primavara… si poate ne vedem la o alergare, desculti evident.
OK, asteptam… Si alergam.
Cum tu „traiesti” prin alergare, eu traiesc si prin descult. Desigur, nu-s chiar Ken Bob, dar mai am vreo 3000 m si-l ajung… :)))).
Tinem aproape ! 🙂
Talpa sintetică se toceşte (uzează) la mers sau alergare, iar cea naturală se întăreşte (se fortifică) !
Vă doresc o zi bună şi-un week~wnd liniştit !
IMPORTANT :
„The Barefoot Professor”: by Nature Video
http://www.youtube.com/watch?v=7jrnj-7YKZE
Şi încă unul, care dovedeşte – încă o dată, că în picioarele goale alergi mult mai repede şi mai bine decăt încălţat :
http://www.youtube.com/watch?v=g5vFcFKZY44