Kipchoge. Va încerca din nou sub 2h
Kenayanul Eliud Kipchoge nu renunță la ideea de coborî sub 2 ore pe distanța maratonului
# Încercarea va avea loc în această toamnă, undeva în Londra. Kipchoge vrea să devină primul alergător care coboară sub această barieră, aparent imposibilă, asta după ce pe 7 mai 2017, la prima tentativă, i-au lipsit doar 26 de secunde pentru a-și realiza obiectivul.
# De data aceasta, el este sprijinit financiar și logistic de cel mai bogat om din Marea Britanie, Sir Jim Ratcliffe și de compania petrochimică a acestuia, Ineos, care în ultima vreme a început să se implice tot mai mult în sport.
# Și pentru că tot vorbim de Londra, să reamintim că Eliud Kipchoge a câștigat acolo, luna trecută, tradiționalul maraton din capitala britanică, cu un timp care reprezintă a doua cea mai bună performanță din istorie (2h:02min:37sec).
Și tot acolo, el a alergat cu ultimul model de la Nike, mai exact cu Nike ZoomX VaporFly Next%. Acest nou model – care pe moment e disponibil doar membrilor clubului Nike – succede lui Nike’s Vaporfly 4% – un pantof de alergare despre care compania producătoare spunea că îmbunătățește performanța oricărui maratonist cu circa 4 procente. Să vedem însă care ar fi noutățile aduse de către ZoomX VaporFly Next%.
Întâi de toate, faptul că materialul din care este făcută partea superioară a pantofului este unul nou, Vaporwave, mai ușor decât precedentul (ceea ce duce și la scăderea greutății totale) și care e mai bun absorbant de apă (fie de la transpirație, fie de la eventualele precipitații). Apoi, schimbări sunt și la nivelul șireturilor, care se închid astfel încât aproape că nu mai este presiune pe laba piciorului, lucru tare important când piciorul se umflă de la efort. Nu în ultimul rând, stratul mijlociu al pantofului e făcut tot din spumă ZoomX, dar care acum a fost redistribuită astfel încât să ofere o mai mare stabilitate și un recul mai mare de energie.
Acest din urmă aspect rămâne și cel mai controversat. Indiscutabil, modelele Vaporfly de la Nike ajută la obținerea de rezultate mai bune. Întrebarea, pusă nu de puțini, este însă dacă nu cumva îmbunătățirile oferite nu ar putea fi încadrate la categoria ”dopaj tehnic”. Până acum, IAAF – singurul organism care ar putea decide interzicerea folosirii lor de către sportivii de elită – nu s-a pronunțat pe acest subiect. Să vedem dacă o va face, în condițiile în care – deși până acum nu avem decât exemplul lui Eliud Kipchoge la Londra – ZoomX VaporFly Next% sunt și mai rapizi. Să mai spunem că prețul la care se vând pantofii este de 225 USD.