duminică, noiembrie 24 2024

Nu a mai fost spectacolul de altă dată la Maratonul Berlin, însă asta se datorează și vremurilor incerte pe care le trăim

Tradițional, luna septembrie însemna: (adesea) un nou record mondial, o participare numeroasă, spectacol atletic de calitate, entuziasm și bucurie. Iar toate acestea se întâmplau la Maratonul Berlin. Anul acesta, lucrurile au fost puțin mai… reduse în amploare.

Întîi de toate, numărul de alergători participanți a fost mult mai mic, cam la jumătate, față de recordul de 43.987 de finișeri din 2019. Desigur, asta are de a face cu pandemia de coronavirus (care a dus la anularea ediției din 2020), acum fiind permis doar accesul alergătorilor vaccinați, a celor trecuți prin boală sau cu un test PCR negativ. Totodată, spectatorii au fost îndemnați să nu se înghesuie pe traseu și să poarte, pe cît posibil, mască de protecție.

Apoi, deși ca de obicei, s-a încercat – cel puțin la nivel de marketing – realizarea unui nou record mondial la Berlin, acest lucru nu a fost posibil. Să spunem mai întîi că actualul record, incredibilul 2h:01min:39sec, a fost realizat în 2018 de către Eliud Kipchoge. A fost un timp despre care s-a spus că e imposibil de doborît. Numai că, doar un an mai tîrziu și tot la Berlin, etiopianul Kenenisa Bekele cîștiga cursa cu un timp cu doar două secunde peste cel al kenyanului Kipchoge. Bekele spunea la scurt timp după finiș că nu a știut că e atît de aproape de recordul mondial, altfel ar fi reușit să îl doboare.

Dar a venit pandemia, maratonul din 2020 nu s-a desfășurat, iar toată febrilitatea legată de un nou posibil record mondial a fost mutată anul acesta și pusă pe umerii lui Bekele (care, să spunem în treacăt, a avut Covid vara trecută). Acesta a declarat repetat că își dorește și poate să fie mai rapid decît Kipchoge.

Așa că azi, la Berlin, s-a pornit tare, extrem de tare în cursă. La km10, timpul grupului fruntaș era cu 10 secunde mai rapid decît față de cel pentru un nou record mondial. La km15 s-a trecut în 43min:11sec. De aici, Bekele slăbește vizibil ritmul, așa că la km 20 avea 11 secunde în spatele grupului care conducea. La km21 a trecut în 1h:00min:48sec, cel mai rapid timp pe această distanță înregistrat vreodată într-o cursă de maraton și cu 25 de secunde sub previziunea de timp pentru record mondial. Bekele era însă tot în spate.

De aici înainte, însă, ritmul scade vizibil, încît se ajunge ca la km30 timpul să fie cu 63sec sub cel pentru record mondial. Kenenisa Bekele are o revenire spectaculoasă și preia conducerea alături de compatriotul său Guye Adola. E tot mai clar însă că recordul mondial nu va cădea azi. Cursa capătă suspans, căci din spate apare, după ce a recuperat foarte mult, kenyanul Bethwel Yegon, care îi provoacă pe cei doi din frunte. La km37 el îl depășește pe Bekele și începe să se ”lupte” umăr la umăr cu Adola.

Dar de la semnul de km40, Guye Adola accelerează puțin, se desprinde și cîștigă cu un timp de 2h:05min:45sec. Urmează Bethwel Yegon – 2h:06min:14sec și Kenenisa Bekele – 2h:06min:47sec. Să mai spunem că Adola (31 ani) a terminat pe locul 2 la Berlin, în 2017 și că astăzi a alergat doar a patra sa cursă de maraton.

”Marea mea problemă a fost că nu am putut să mă antrenez așa cum trebuie din cauza pandemiei. Chiar dacă la Berlin nu am alergat așa cum speram, nu înseamnă că mi s-a terminat cariera”, a spus Kenenisa Bekele (39 ani). Peste 42 de zile el va alerga la New York.

Să revenim însă la Berlin și să spunem că în cursa fetelor a cîștigat – tot surprinzător – etiopianca Gotytom Gebreslase, în 2h:20min:09sec (a fost prima ei cursă de maraton), care a reușit să o întreacă pe favorita Hiwot Gebrekidan (Etiopia) – 2h:21min:23sec. Pe locul trei s-a clasat compatrioata lor Helen Tola – 2h:23min:05sec.

Comments

comments

Previous

Trebuie ”Certificat Verde” la Maratonul București

Next

Denisa Dragomir domină circuitul mondial de Skyrunning

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also