duminică, noiembrie 24 2024

Începe sezonul cald și nevoia de hidratare corectă este resimțită mai intens, față de perioada rece a anului. Cîteva sfaturi de la partenerul ”Munții Noștri”, care a inițiat recent o colecție de trasee de alergare montană (proiectul este susținut de către Borsec)

Este bine știut faptul că apa constituie 50-70% din masa noastră corporală. În decursul a 24 de ore, organismul consumă peste 200 ml de apă numai pentru procesul de respirație. Prin transpirație și diureză se pierd totuși cele mai însemnate cantități de apă și, ca atare, ceea ce pierdem trebuie să și înlocuim. Altfel, există riscul deshidratării manifestată prin: senzație de sete, buze și limbă uscată, lipsă de energie, apatie, crampe musculare.

În antrenament, hidratarea este la fel de importantă ca alimentația, iar pentru a fi maximizată performanța sportivă este nevoie de o atenție specială dată lichidelor consumate în diversele momente ale efortului.

Atât efortul aerob, cât și cel anaerob conduc pierderile de lichid prin evaporarea transpirației și cele de la nivel pulmonar sunt semnificative și pot trece neobservate. Este esențial așadar să se prevină deshidratarea prin consum corespunzător de lichide înainte de cursă și să continue în timpul antrenamentului și după ce acesta se încheie.

Deshidratarea se instalează atunci când mai mult de 1% din greutatea corporală scade din cauza pierderilor de lichide. Pierderile de fluide din timpul efortului conduc la o scădere a volumului de sânge circulant precum și o scădere a cantității de apă la nivelul miofibrilei. Și aceste scăderi au un impact direct asupra calității efortului.

În condiții normale, în timpul antrenamentului trebuie consumat 100 – 150 ml de lichid la fiecare 15 minute. În condiții de umiditate și temperatură crescute, hidratarea ar trebui să înceapă cu 2 ore înainte de antrenament, cu 500 – 600 ml apă bogată în oligolemente, iar cu 30 de minute înainte de efort ar mai trebui consumați 200 – 400 ml.

Măsurătorile experimentale au arătat că efortul depus în condiții de temperatură și umiditate crescute și hidratare precară poate conduce la o deshidratare de 2%. Atunci cand se atinge o deshidratare de 3% se pot măsura scăderi ale timpilor de contractare la nivel muscular, iar la pierderi de 4% se poate măsura o scădere a performanței cu 5-10%, scădere ce poate persista până la patru ore de la rehidratarea completă.

Așadar, este esențial să se anticipeze și să se înlocuiască constant pierderile de lichide. Menținerea volumului plasmei și a compozitiei sărurilor plasmatice (sodiu, potasiu, magneziu) constantă este una dintre strategiile de optimizare a antrenamentului sportiv.

Nu trebuie uitat nici faptul că în timpul efortului și după efort, din cauza creșterii concentrației acidului lactic (resimțit ca febră musculară), pH-ul sanguin scade și se instaleazșă acidoza metabolică. Calitatea și compoziția apei alese pentru hidratarea în antrenamentul sportiv sunt esențiale.

Borsec, apa minerală naturală, bicarbonată și magneziană propune practicanților de sport și persoanelor active o soluție adecvată pentru hidratare înainte, în timpul și după antrenament. Compoziția apei Borsec este echilibrată în săruri minerale naturale esențiale în procesul de hidratare obligatoriu în cadrul unui antrenament sportiv. Aportul suficient de apă minerală naturală carbogazoasă Borsec, bogată în săruri de calciu (397,11 mg/L), magneziu (111,91 mg/L), sodiu (83 mg/L) și hidrogencarbonat (2001,52 mg/l) este ideal pentru menținerea echilibrului hidric al organismului și pentru creșterea calității efortului fizic.

Comments

comments

Previous

Noutăți de la Predeal Forest Run

Next

Denisa Dragomir: Despre alergare montană și obiective

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also