duminică, noiembrie 24 2024

Kenya tinde să se transforme într-o industrie de produs alergători de top. Atleții din această țară africană domină în ultimul timp toate marile curse de alergare din lume, cam toate competițiile de semi-fond și fond până la cele de maraton.

Și pentru că a venit vorba de maraton. Până la sfârșitul acestei săptămâni nu mai puțin de 340 de atleți kenyeni au îndeplinit criteriul de calificare la Jocurile Olimpice de la Londra, conform coastweek.com.

Treisutepatruzeci. Nici mai mult, nici mai puțin.

Adică 278 de bărbați au reușit să alerge maratonul în mai puțin de 2h:15min.

Iar 61 de femei au reușit să parcurgă distanța celor 42 de km în sub 2h:37min.

Din acești treisutepatruzeci de atleți, Kenya va trebui să aleagă doar șase, care să formeze echipa națională. Trei bărbați și trei femei.

O listă provizorie la masculin e dominată de deținătorul recordului mondial Patrick Macau, de câștigătorul maratoanelor de la Boston și New York, Geoffrey Mutai, de campionul mondial Abel Kirui, de câștigătorul de la Boston, Moses Mosop. Deja sunt mai mulți decât e voie… și asta în condițiile în care vor trebui lăsați acasă alți și alți performeri.

Nici lista femină nu e una oarecare: campioana mondială Edna Kiplagat, câștigătoarea de la Londra, Mary Keitani, cea de la Berlin, Florence Kiplagat, de la Paris, Priscah Jeptoo etc.

În ciuda acestei industrii de produs alergători pe bandă rulantă, Kenya nu a reușit încă să câștige o medalie olimpică de aur la maraton.

Spre comparație, până acum la Jocurile Olimpice de la Londra s-au calificat trei maratoniști români: Constantina Diță (care este și campioană olimpică en-titre), Lidia Șimon (ce are în palmares un argint în 2000) și Marius Ionescu (primul atlet român calificat în această probă, după foarte mult timp).

Comments

comments

Previous

Știri pe fugă

Next

Postăvaru Night. Filmul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also