Orașul alergătorilor. Și sportul de masă
Bekoji. Pare un oraș de nebuni. În mica localitate de munte etiopiană toată lumea aleargă, căci sportul e văzut de cei mai mulți ca o modalitate de a scăpa de sărăcie. Copii, tineri vin din mai toate satele prăpădite din jur pentru a încerca să fie remarcați de vreun antrenor, să reușească să intre într-un program de pregătire și, după multă, multă muncă să ajungă atleți de performanță, să concureze în toată lumea, să devină faimoși, să câștige bani și să scape de sărăcie.
„În Bekoji alergarea e un mod de viață„ spune antrenorul Sentayehu Eshetu. El este unul din personajele documentarului „Orașul alergătorilor”, realizat recent și prezentat în cadrul festivalului de film Sundance.
Filmul, al cărui trailer îl puteți vedea mai jos, spune povestea a două fetițe care încearcă să scape de viața grea pe care o duc în satul unde s-au născut. De aceea își propun să ajungă atlete profesioniste. Au o viață deloc ușoară, iar filmul urmărește – timp de trei ani – toate momentele importante ale aventurii lor, oferind totodată o perspectivă inedită asupra societății etiopiene.
România. Pare o țară de nebuni? Unii ar zice că da. Oricum, în țara de la marginea Balcanilor mai nimeni nu aleargă, căci sportul e văzut de cei mai mulți ca o activitate obositoare și care – doar în unele cazuri – poate să te scape de sărăcie. Copii, tineri nu mai știu ce să facă pentru a evita orele de sport, cum să fugă de muncă și efortul susținut, ce nu aduce beneficii imediate, măsurabile în bani sau distracție.
Cu toate acestea, trebuie făcut ceva. Marți 24 aprilie guvernul anunță că, începând cu anul școlar 2012-2013 în învățământul preuniversitar se introduce programul „Sport pentru toți, toți pentru sport”.
„Programul inițiat de Ministerul Educației va cuprinde o ofertă, un calendar de activități sportive la care pot să adere voluntar școlile, fără obligativitate, dar care va presupune angrenarea a cel puțin 50% din elevii școlilor”, spune secretarul de stat Oana Badea, citată de presă. Potrivit acesteia, la proiect pot lucra profesori indiferent de disciplina pe care o predau iar obiectivul îl reprezintă angajarea elevilor, dar și a părinților în activități sportive.
„Vom avea un sistem de încurajare a oricărui cadru didactic să obțină certificatul pentru participarea la acest program, astfel încât să obțină recompense în urma activităților. Ne gândim chiar la voluntariatul pe care îl pot realiza studenții de la facultățile de profil”, susține Badea, care a adăugat că se pot face totodată parteneriate cu autoritățile locale pentru programul School after school, dedicat sportului de masa. Implementarea acestui program în școli „nu va afecta numărul de ore de educație fizică”, a mai precizat Oana Badea.