Surpriza Makhloufi și despre spiritul olimpic
Finala probei masculine olimpice de 1.500 metri s-a încheiat aseară cu o mare surpriză. Algerianul Taoufik Makhloufi a cucerit medalia de aur cu un timp de 3min:34.08s, urmat fiind de americanul Leonel Manzano 3min:34.79sec și de Abdalaati Iguider, din Maroc cu 3min:35.13sec.
A surprins atât maniera categorică în care algerianul a câștigat, cât mai ales modul catastrofal în care s-au comportat atleții kenyeni, cotați printre favoriți. Aceștia au cedat spre final, iar marele favorit, Asbel Kiprop, care a dominat proba de 1500 m în ultimii ani, s-a clasat ultimul. Spectaculoasă a fost și lupta pentru poziția a doua și a treia a podiumului.
Revenind însă la algerianul Makhloufi, acesta are o poveste interesantă. El a reușit să se califice la JO în două probe, 800 m și la 1500 m. Duminică a câștigat una dintre semifinale la 1500m, cu un timp foarte bun, în ciuda căldurii puternice, învingându-l atunci și pe principalul favorit, Kiprop.
Explicabil, dintr-o dată, nu l-a mai interesat proba de 800m. Nu a apucat să se retragă oficial, așa că în aceeași zi a trebuit să ia startul într-o cursă de calificare. A alergat 200 de metri și apoi a ieșit de pe pistă. Aparent surprinzător, oficialii Federației Internaționale de Atletism, IAAF, au decis să îl excludă din toate competițiile acestor Jocuri Olimpice. „Arbitrul a considerat că sportivul nu a depus efort cu bună credință (bona fide)”, a sunat explicația IAAF.
Decizia este regulamentară și se bazează pe faptul că, în baza cartei olimpice, atunci când un atlet nu își apără cu toată stăruința șansele el poate fi exclus din competiție. Acest lucru s-a întâmplat deja la Londra, în cazul unor echipe de badminton.
În ce îl privește pe Makhloufi, acesta a avut noroc, deoarece câteva ore mai târziu IAAF a renunțat la decizie, acceptând argumentele doctorului sportivului algerian care ar fi arătat că acesta a avut ceva probleme la un genunchi.
Cazul lui Makhloufi poate să dea naștere în continuare la discuții. Unii vor putea spune că a trișat – faptul că s-a refăcut fizic în doar o zi, e mai greu de acceptat – alții vor crede că a făcut bine conservându-și energia doar pentru proba de 1500 de metri. Rămâne însă o lecție: cine nu își apără șansele pînă la capăt nu se poate numi sportiv.
Foto: Guardian.co.uk