Kiprotich triumfă, Piciu curajos
Proba de maraton din cadrul Campionatelor Mondiale de Atletism a revenit ugandezului Stephen Kiprotich. Reprezentantul României, Marius Ionescu, a terminat pe 26.
Nu a fost o zi prea ușoară pentru alergătorii de maraton. Căldura destul de mare, umezeala ridicată, timpul de start la ora amiezii și – într-o oarecare măsură – traseul sinuos, de-a lungul a trei ”bucle”, au făcut ca timpii obținuți să fie nu dintre cei mai buni. În plus, rata de abandon a fost foarte ridicată: au renunțat 18 alergători dintre cei 69 care au luat startul.
S-a alergat în grup relativ compact pe mai bine două treimi din traseu, pentru ca pe ultimii doi kilometri să se distanțeze treptat ugandezul Stephen Kiprotich, care este și campionul olimpic la zi în această probă. Kiprotich a reușit să facă față asaltului constant din partea grupului de trei alergători etiopieni și a trecut linia de sosire în 2h:09min:51sec.
Pe următoarele două locuri au venit Lelisa Desisa (2h:10min:12sec) și Tadese Lola (2h:10min:23sec), ambii din Etiopia. Rezultatele complete sunt aici.
Marius Ionescu a avut din nou o comportare curajoasă în compania celor mai buni alergători de anduranță din lume. Piciu (așa cum îi spun prietenii) nu a început în forță, însă a urcat treptat în clasament, reușind ca în cele din urmă să termine pe 26, cu un timp de 2h:18min:31sec. El este al cincilea european în clasamentul final.
Foarte pe scurt, de reținut câteva lucruri:
– Kiprotich a reușit o performanță rară în maratonul mondial, probă în care sportivii nord-africani foarte buni apar și dispar cu repeziciune. El este al doilea maratonist în istorie care deține simultan aurul olimpic și mondial.
– Kenyenii – până nu demult o forță în această probă – nu își revin. Cel mai bun om al lor s-a clasat la Moscova abia pe locul 9.
– La Moscova s-a alergat mult mai încet decât acum doi ani, la Daegu (Coreea de Sud). Atunci, proba de maraton a fost câștigată de Abel Kirui (Kenya – ce vă spuneam?) cu 2h:07min:38sec, cel de-al doilea timp din istoria CM. Tot atunci, Marius Ionescu se clasa pe locul 13, cu un timp de 2h:15min:32sec. La o primă estimare, se poate spune că Piciu nu a regresat, deoarece cele trei minute în plus de la Moscova pot fi puse pe seama condițiilor mai dificile de concurs.
BRAVO MARIUS ! … BRAVO PICIULE ! … SA NE TRAIESTI , CA NE TREBUIESTI !