duminică, noiembrie 24 2024

Când istoria e contemporană cu răcoarea de la munte. Posibil doar în alergare!

Sierre
Curse montane

Despre acest gen de competiții se vorbește întotdeauna cu un soi de admirație amestecată cu invidie. E cazul și de data aceasta. Căci nu poți să nu admiri pe niște oameni care iau pieptiș înălțimile și care zburdă, gâfâind e drept, printre pietre. Iar invidia e dată de faptul că ei au parte de răcoare și, cel mai adesea, de o bere rece după cursă. Dar mai bine să vedem pe unde și cum s-a alergat la munte.

Vertical Trail Race Bușteni. O cursă infernală. Aproape 6 km de urcuș continuu, diferența de nivel pozitivă e de 1220 metri, de la telecabina Bușteni la Babele. Traseul e recomandat alergătorilor cu experiență, traversându-se porțiuni dificile din punct de vedere tehnic (mers pe lanțuri, pe marginea prăpastiei, traversat jgheaburi). Vremea a fost excelentă, concurenți numeroși (130 de participanți) și dintre cei mai valoroși, organizare bună și atmosferă. Oameni faini, cu toții. Startul s-a dat decalat, favoriții plecând la urmă. Au câștigat Silviu Bălan (1h:01min:43 sec) și respectiv Iulia Găinariu (1h:16min:47sec), amândoi reușind să ajungă mai repede decât orice turist care ar fi stat la coadă la telecabină. Singurul regret al câștigătorilor e că nu au doborât recordul cursei, stabilit anul trecut de Ionuț Zincă, ceea ce le-ar fi adus un premiu suplimentar de 1000 de lei. Clasamentul final e disponibil aici.

Sierre- Zinal. Dacă tot am pomenit de Zincă, cel mai bun alergător montan al momentului, să consemnăm prezența sa mai mult decât onorabilă la această cursă  a ”celor cinci patrumiari”.  Sierre-Zinal are o aură specială, derulându-se în inima Alpilor, în cantonul Valais (Elveția). Parcursul are 31 km lungime, cu o diferenţă de nivel ozitivă de 2.200 m și 800 m coborâre. Startul e în orașul Sierre (585 m), sosirea în Zinal (1.680 m), punctul culminant fiind Nava (2.425 m). Anul acesta competiția a fost câștigată de inepuizabilul Kilian Jornet (2h:31min:54sec), în timp ce Zincă s-a clasat al șaselea cu un timp de 2h:35min:44sec. Rezultatele complete sunt disponibile aici. Merită să verificați și rezultatele celorlalți alergători români, care au avut o comportare onorabilă.

Maraton și nu numai

Mărăști-Mărășești. ”3100 de români au alergat la Maratonul <<Pe aici nu se trece>>, ediția a 4-a, pe traseul Soveja-Mărăști-Varnița-Străoane-Panciu-Tișița-Mărășești!”. Hait, îți vine să zici, uite un record de participare de neimaginat pentru un maraton românesc. Și, totuși, să fie adevărat? Nu cumva tastatura a fost de vină? Sau poate căldura să fi produs halucinații? Misterul se lămurește însă curând: ”3100, pentru că în pieptul fiecăruia dintre cei 31 de concurenți, au bătut câte 100 de inimi de român!”. Aha, acum totul devine explicabil. Citatul de mai sus, ca și paradoxal-hilara figură de stil aparțin lui Ilie Roșu, inimosul organizator al unor competiții de mică amploare, puse mai toate sub semnul unor evenimente istorice, dar unde se aleargă cu patos. Ediția din acest an a Maratonului ”Pe aici nu se trece” a avut o cursă de 72 km (câștigată de Vasile Tilibașa), una de 46 km (câștigată de Cătălin Paraschiv), una de 42 de km (primul a terminat Ștefan Nan) și semimaraton (Mihail Vetrov). Clasamentul detaliat este disponibil aici.

Mai merită spus că Ilie Roșu, împreună cu diferiți parteneri, organizează anul acesta 11 maratoane, iar că la Maratonul Recunoștinței Târgu Jiu va alerga a o suta sa cursă.

Triatlon

Reci. Este în plină desfășurare și sezonul competițional de triatlon, aproape în fiecare săptămână având loc câte o nouă cursă. Pe 10 august, la Reci, în Covasna, s-a desfășurat a 23-a ediție a ”Haromszek Kupa”, competiție ce a inclus probă olimpică (1500 metri into, 26km bicicletă și 10 km alergare), probă mini și probă de ștafetă.  Și site-ul acestui concurs este insuficient actualizat, oferind puține informații, atât înainte de concurs, cât și după. Din păcate, acest lucru se întâlnește și în cazul altor concursuri de triatlon. Estimarea noastră este că au participat circa 200 de sportivi. Câștigător în proba masculină a fost Ciprian Bălănescu, care a dominat categoric concursul. De fapt, aceasta începe să fie și problema lui: din cauza lipsei unei concurențe puternice, câștigă facil și riscă să nu mai progreseze. La feminin, cea mai bună a fost Jakab Benke Hajnalkja.

Foto: Jordi Saragossa

Comments

comments

Previous

Un concurs. Mulţi doritori. Doi câștigători

Next

Asceză în mișcare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also