joi, aprilie 25 2024
Julien Wanders, un elvețian de doar 22 de ani, a reușit un nou record european pe distanța de 21,195km.

Deși încă foarte tînăr, Julien Wanders nu e deloc un necunoscut în lumea alergării pe distanțe lungi. Însă ceea ce a reușit el pe 8 februarie, respectiv să alerge 59min:13sec pe distanța semimaratonului este un rezultat excelent pentru un alergător european și mai ales  alb (mai exact fără origini est-africane).

În plus, timpul lui Julien Wanders e cu nu mai puțin de 21 de secunde mai bun decît precedentul record european, stabilit în 2015, la Lisabona, de mult mai cunoscutul Mo Farah (britanic de origine somaleză).

Rezultatul elvețianului a fost realizat în cadrul semimaratonului Ras Al Khaimah (RAK) desfășurat în Emiratele Arabe Unite. A fost o cursă cu o participare de nivel înalt, cu nu mai puțin de 13 alergători cu timpi de sub 1h la start. În final, Wanders s-a clasat pe locul 4 la general, după etiopienii Fikadu Haftu – 59min:08sec și Abadi Hadis – 58min:44sec și kenyanul Stephen Kiprop – 58min:42sec.

Sunt cîteva lucruri de remarcat în ce îl privește pe Julien Wanders. El face parte din echipa NN Running Team (susținută și de Nike), iar de la vîrsta de 18 ani s-a mutat în Kenya, la Iten, unde se antrenează alături de atleți de elită, precum Eliud Kipchoge și Kenenisa Bekele.

Wanders spune că dincolo de munca intensă și bine planificată, rezultatele sale se explică prin faptul că se antrenează alături de o echipă de top. ”Noi nu ne impunem vreun fel de limită. Ceea ce contează este grupul, acesta mă împinge înainte, prin mentalitatea de învingător pe care o are”, spunea Wanders recent.

Impresionează faptul că, cel puțin pînă acum, totul la Julien Wanders e calculat cu realism, planificat scrupulos și, în cele din urmă, realizat. Și nu se grăbește… Anul trecut a alergat 60min:09sec la Barcelona, în primăvară, pentru ca pînă la finalul anului să îmbunătățească de două ori recordul european pe 10 km (27min:32sec, în octombrie, la Durban, urmat de 27min:25sec la Paris, pe 30 decembrie).

Iar noul record european la semimaraton a fost planificat, asumat ca realizabil și, din nou, ”bifat”. Dovadă stau cele declarate aici.

Indiscutabil, Julien Wanders e un alergător de care vom mai auzi.

Acum, schimbînd puțin registrul, să consemnăm un alt eveniment din alergare care arată cît de ironică poate să fie uneori viața… O sutime de secundă e uneori, deloc adesea, o bornă care separă alergătorii, însă numai pe cei din probele de sprint (60m, 100m etc). Rar, extrem de rar, o sutime de secundă poate să însemne ceva pentru un alergător din probele de semifond, fond sau, de ce nu?, din alergările mai lungi.

Însă pentru etiopianul Yomif Kejelcha o sutime de secundă înseamnă de acum un moment de frustrare, deoarece pe 10 februarie atît i-a lipsit pentru a stabili un nou record mondial în proba de o milă indoor. Etiopianul a alergat 3min:48.46sec la NYRR Millrose Games, în Statele Unite, adică cu doar o sutime de secundă sub recordul mondial încă deținut de 22 de ani de legendarul marocan Hicham El Guerrouj.

Comments

comments

Previous

Pe Scurt. Primul român la 1000 mile

Next

adidas Ultraboost 19 și Newletics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also