Arta fugii

Alergăceala.ro: Urban Strava Art

Despre artă urbană în pași de alergare

[Ionuț Petcu]

Alergarea individuală în oricare formă a ei poate aduce (și) un strop de pasiune. Mai presus de antrenamentele duse pentru obiective premiate în statistici oficiale. Nu discut despre beneficii, nici despre riscuri. Sunt destule articole despre alergare în vastul internet. Însă mișcarea în pandemie mi-a adus mai aproape o nouă abordare. O altfel de artă urbană.

Nu mă refer la graffiti, ci de a transforma mișcarea în artă urbană. Iar alergăceala, conceptul de mișcare în alergare pe care îl promovez de câțiva ani, reprezintă exact acest tip de artă urbană, ce te poate face să te bucuri de călătorie, nu neapărat de destinația finală. Pe plan global sunt artiști care aleargă, înoată sau pedalează și fac artă în mișcare.

În România până în prezent nu știu dacă există alt alergător sau ciclist pasionat de a crea artă urbană. Sub denumirea de GPS Art sau Strava Art este descrisă o metodă de desen în care orice artist poate folosi un ceas sau orice dispozitiv de poziționare globală și poate urma un traseu planificat pentru a crea o imagine pe scară largă, pe o hartă anume.

De obicei, artiștii aleargă sau pedalează urmând pas cu pas traseul afișat pe ceas, în timp ce mașinile, bărcile și avioanele sunt uneori utilizate pentru a crea desene mai mari. Unele desene pot avea la bază zeci de kilometri și ore de deplasare pentru a crea opera de artă. Altele pot urma străzi, alei prin parcuri, poduri, parcări și diverse pasaje urbane.

Da. Artiștii GPS pot petrece mai multe ore găsind o anumită imagine sau text ascuns într-o hartă sau pot vedea uneori pur și simplu forma ce poate fi creată în zona de interes. Este adevărat. Chiar și în cazul meu au fost ore când nu am putut desena două linii și alteori în câteva minute ruta urbană era gata de sincronizat pe ceas ca ghid de fugă.

Fiecare oraș restricționează forma rutelor disponibile, astfel încât fiecare artist ar trebui să găsească modalități creative de a-și desena unele imagini sau personaje. Teoretic, oricine poate deveni un artist. În realitate însă, pe lângă un ceas care poate citi o rută GPX este necesară și o bună orientare spațială, chiar dacă este bine indicată direcția de urmat.

GPS Art / Alergăceala.ro

Multe ceasuri de alergare permit nativ încărcarea hărților. Pentru altele, ca și în cazul meu, există unele alternative. Soluția potrivită pentru ceasul meu VivoActive HR este aplicația dwMap instalată de la Dynamic Watch. Majoritatea artiștilor își generează toate fișierele GPX ale traseelor folosite în călătorie. Sunt diverse aplicații care pot fi de ajutor.

Unele sunt gratuite, altele sunt cu plată, ca orice resursă de pe internet. Am încercat ceva ușor. Câteva alei paralele pentru cuvântul HERO, dedicat campaniei Home Team Hero susținută global de adidas Runners. Am încercat mai multe variante, dar cea mai potrivită mi s-a părut Just Draw It, o aplicație disponibilă pe ambele sisteme de operare.

Fie că ești posesor al unui măr mușcat sau al unui verde extraterestru, vei putea desena și exporta ruta GPX creată pentru a-i da viață prin pașii de fugă. Ruta o poți consulta și edita chiar și în Connect. Dacă ai un ceas ce permite rute în sesiunile de alergare atunci poate fi sincronizat direct din Connect. Sau poți folosi lejer una din alternative.

Există multe stiluri de a desena o rută GPS. Depinde de mijloacele de călătorie folosite și de peisajul din jur. Se pot folosi doar drumuri și poteci marcate, care există deja, dar este mai dificilă găsirea unui traseu și planificarea desenelor. Este și cazul meu. Varianta facilitează navigarea în timpul călătoriei, iar opera de artă va reflecta fidel planul inițial.

Arta GPS deschide posibilități nelimitate. Stilul de mână liberă la sol sau prin apă permite artistului să creeze o formă pe teren deschis, fără a urmări căile existente, urmărind progresul în timp real pe dispozitivul GPS. Artiștii pot alerga sau merge cu bicicleta pe terenuri variate, urmând alei prin parcuri sau drumuri între localități.

GPS Art / Alergăceala.ro

Artiștii care aleg mișcarea cu autovehicule pot desena forme pe zone mai întinse printre câmpuri, văi sau chiar pe plaje. Aproape toate lucrările de artă create de aeronave și bărci folosesc această tehnică, întrucât nu sunt restricții geografice. Fără a urma totuși o rută existentă este foarte ușor să te pierzi în spațiu, iar creația poate fi sortită eșecului.

Mai există un stil de creație al rutelor, cel al punctelor unite, obținute prin întreruperea dispozitivului GPS și repornirea acestuia în diferite locații, trăgând linii drepte pe hartă între punctele conectate. Artistul poate desena și prin clădiri, peste râuri și dealuri. Teoretic se poate crea orice desen, dar nu prea este folosită tehnica. Ideea este de a crea artă pas cu pas.

Folosind ceasul sau telefonul progresul rutelor poate fi înregistrat pentru a obține desenul online. Apoi se poate partaja rapid creația folosind rețelele de socializare. Majoritatea aplicațiilor de alergare precum Strava sau Garmin Connect oferă artistului opțiunea de a extinde și decupa imaginea creată, dar și de a orienta sau înclina harta înregistrată.

Azi savurez altfel libertatea de mișcare fără restricții și creez sesiuni de artă urbană. Cu un potențial uriaș de a reprezenta global România. Am în plan să alerg orice oraș printr-o creație urbană. Am alergat la malul mării, alerg în capitală. Am pus bazele unei comunități locale, numită Urban Strava Art, unde pun la dispoziție surse de inspirație.

Arta poate fi uneori o fugă urbană între prieteni. Care va fi oare următoarea mea creație? Au fost rute create pe telefon, dar în realitate m-au direcționat (și) printre alei înguste, pasaje printre blocuri, parcări, poduri și parcuri. Imaginația nu are limite. Iar această artă urbană mă motivează să descopăr orașul bucurându-mă de fiecare dată de călătorie.

Ionuț Petcu este specialist în automotive 3D design engineering și un alergător pasionat. Mai multe informații despre proiectele sale puteți afla de pe alergaceala.ro, de unde a fost preluat și acest articol.


Comments

comments

>
Previous post

Starea de flux. În alergare

Next post

Roșu 250. Și alte știri pe scurt

Alerg.ro

Alerg.ro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *