Fluxul în alergare
O carte care explică acest special fenomen. O carte care oferă exerciții menite să stimuleze starea de flux, dar și mărturii ale unor atleți care au experimentat astfel de trăiri
”Gândește-te la cea mai dragă amintire pe care o ai despre alergare. Poate că a fost o cursă în care ai înfruntat o provocare dificilă, în care mintea și corpul tău au fost atât de conectate, încât ai simțit că scoți cel mai bun timp al tău fără efort.
Poate că s-a întâmplat în timp ce alergai printr-un peisaj frumos, un loc atât de senin încât mintea ta, de obicei zbuciumată, nu a avut de ales și a fost redusă la tăcere, îngăduindu-ți să te bucuri de simpla plăcere de a înainta prin locul acela. Poate că ai simțit aceeași implicare în vreme ce conversai cu prietenii tăi într-o cursă lungă, o incursiune în care două ore au părut 20 de minute.
Aceste momente se numesc momente de flux și se numără de obicei printre cele mai memorabile și pline de satisfacție din viața oamenilor. Fluxul se referă la o experiență optimală în timpul căreia mintea și corpul lucrează în armonie, atunci când se concentrează asupra unei sarcini specifice. Fluxul este adesea asociat cu performanța de vârf. Când te afli într-o stare de flux, nu te distrage nimic, nu ai termene de predare, nu trebuie să îți mulțumești soțul sau soția care te bat la cap și nu trebuie să te ridici la înălțimea niciunei așteptări exterioare. Nu ai decât momentul prezent; în momentul acela, plăcerea provine din actul în sine.
Oricine poate trăi fluxul întâmplător, dar pentru a cultiva aceste experiențe și a beneficia de pe urma lor este nevoie de cunoștințe și practică. Alergătorii sunt norocoși pentru că sportul le oferă numeroase oportunități de a trăi starea de flux. Întrecerile atletice le permit sportivilor de performanță să își stabilească obiective, să își îmbunătățească nivelul deprinderilor motrice și să se supună constant unor provocări, pentru a fi mai buni decât au fost cu o zi înainte.
Alergătorii obișnuiți întâmpină și ei o mulțime de provocări, fluxul fiindu-le accesibil și celor care aleargă în scop recreativ sau pentru a se menține în formă. Când îți stabilești obiective și depășești provocările, cum ar fi să alergi mai departe în pădure decât ați făcut-o vreodată sau să rămâi conectat la prezent, în timp ce alergi pe o pistă aglomerată pentru biciclete, îți oferi cea mai bună șansă de a trăi o stare de flux.
Scopul cărții Flux în alergare este să îți furnizeze cunoștințele necesare pentru a trăi o stare de flux în mod regulat. Când înțelegi variabilele care pregătesc fluxul, poți mări probabilitatea de a-l trăi și de a duce o viață mai fericită și mai împlinită. Stările de flux coincid adesea cu recordurile personale și realizările semnificative, ceea ce face ca fluxul să fie un minunat (și legal!) stimulent al performanței”.
Textul de mai sus reproduce o parte din introducerea la volumul ”Flux în alergare”, abia apărut la editura Pilot Books. E o carte recomandată tuturor alergătorilor