FKT. Hajnal pe creasta Făgărașului
În zece ani de zile, recordul de traversare a crestei Făgărașului s-a redus la jumătate
Acest gen de provocări au ceva special. Trebuie să alegi un traseu relativ cunoscut, dar cît mai provocator. Ești singur, cu cel mult o echipă de susținere la dispoziție. Nu sînt premii, spectatori doar întîmplător. Onestitatea este de la sine înțeleasă.
Nu avem încă un nume încetățenit în limba română pentru acest gen de provocări. ”Afară”, în lumea anglo-saxonă, sînt foarte populare și sînt cunoscute sub numele de Fastest Known Time (FKT). Cel mai rapid timp cunoscut, înregistrat pe un traseu. Sau timp de referință.
Creasta Făgărașului a reprezentat întotdeauna o provocare pentru oamenii de munte, mai nou și pentru alergători. Parcurgerea sa iarna, pe zăpadă și gheață, era o condiție obligatorie pentru obținerea recunoașterii de alpinist.
Parcurgerea sa la început de toamnă, cînd condițiile meteo sînt în general favorabile (temperatură suportabilă, fără precipitații, fără zăpadă) este de vreun deceniu o provocare pentru alergătorii montani români.
Creasta principală a Făgărașului are în linie dreaptă circa 50km, iar pe traseul marcat – între mănăstirea Turnu Roșu și Rudărița – lungimea este de circa 81km, cu peste 5.800m diferență de nivel cumulată.
După știința noastră, totul a început în iulie 2009, cînd o echipă formată din Alin Tănase și Cristi Ghilț a parcurs acest traseu în puțin sub 24 de ore. După doar cîteva zile, pe 18 iulie, și fără să știe de acest lucru, o altă echipă – Șerban Chiurlea și Dan Lixandru – a alergat creasta în circa 20 de ore.
Peste doi ani, mai exact pe 14 august 2011, clujeanul Zsolt Kovacs își îndeplinea un vis mai vechi și stabilea un nou record de parcurgere a crestei, respectiv 15 ore și 30 de minute.
Peste alți patru ani, pe 12 iulie 2015, Silviu Bălan mai cobora cu două ore și ducea FKT-ul crestei Făgărașului la 13 ore și 18 minute.
Din nou patru au trecut, dar de data aceasta la mijloc de toamnă, pe 19 octombrie, Robert Hajnal reușea să parcurgă cei circa 81 km ai crestei Făgărașului în doar 12 ore și 41minute.
Și pentru că tot am pomenit de recordul de pe creasta Făgărașului, să mai consemnăm o ispravă asemănătoare, respectiv un FKT pe Transfăgărășan. Astfel, pe 9 octombrie, Andrei Gligor a parcurs cei circa 151 km ai șoselei, între Cîrțișoara (Sibiu) și Bascov (Argeș) în 19h:22min:17sec. El a avut parte de o echipă de susținere formată din două mașini și un biciclist.
Dacă doriți să susțineți proiectul ALERG, o puteți face accesînd linkul de mai jos