Pro și contra. O descalificare controversată?
Descalificarea într-o cursă. Se întîmplă destul de rar, însă de fiecare dată este vorba de o decizie care naște nemulțumiri și multe comentarii.
Hardrock 100 e una din cele mai importante ultramaratoane montane din SUA și din lume. Cursa de anul acesta, desfășurată în week-endul 21-22 iulie, a fost una specială nu atît prin rezultate, cît mai ales prin faptul că organizatorii au decis descalificarea lui Xavier Thevenard. Francezul, unul dintre cei mai buni ultramaratoniști din lume, a recunoscut – deși stafful său a negat în primă instanță – că a primit ajutor în afara punctelor oficiale de hidratare.
Mai exact, la doar cîteva mile după ce a plecat dintr-un punct aflat pe la jumătatea cursei, Thevenard s-a oprit lîngă o mașină a echipei sale de suport, unde a primit niște gheață și a băut cîteva înghițituri de Perrier. Regulamentul spune foarte clar că acest lucru e interzis: hidratare și ajutor se oferă doar în punctele oficiale.
A existat un martor al acestei scene, care a și făcut fotografii (vezi mai jos). Ca urmare, la punctul de la mila 91,2, Thevenard a fost anunțat că e descalificat și pus să decidă: ori continuă cursa, dar nu intră în clasamentul final, ori se oprește. Francezul a decis să nu mai continue, deși în acel moment se afla pe primul loc, cu un avans foarte-foarte confortabil. Și mai erau doar 10 mile de parcurs. Ulterior, el a spus: ”mă simt prost pentru situația creată, însă la momentul respectiv nu am crezut că trișez”.
Evident, această decizie a stîrnit multe, multe comentarii, și pro și contra. Am încercat să rezumăm argumentele mai jos.
Pînă atunci să mai spunem că a fost a 25-a ediție a Hardrock 100, că din cei 146 de alergători la start au terminat 114. Și că, pentru prima dată în istoria cursei, au fost descalificați doi alergători. Xavier Thevenard pentru motivul arătat mai sus, în timp ce un altul pentru că s-a abătut semnificativ de la traseul oficial.
La noi, pînă acum a fost un singur caz de descalificare care a implicat un alergător mai cunoscut. În mai anul trecut, Robert Hajnal – cel mai bun ultramaratonist român al momentului – era descalificat de la Ecomarathon, unde reușise să se claseze pe locul 3.
Faptele au fost destul de clare și în cazul lui. Conform relatării proprii, Hajnal a fost informat că este descalificat deoarece, pe baza mai multor fotografii din concurs, se vede că pe o porțiune din traseu (circa 20km) a fost însoțit de un suporter, lucru interzis de regulament (vezi art. 9 al regulamentului Ecomarathon).
Robert Hajnal nu a negat acest lucru, dar a replicat că nu a știut că este interzis ca suporterii să alerge lîngă un participant și, mai important, cel care l-a însoțit a alergat doar în spatele lui, fără a îl ajuta în vreun fel. Decizia de descalificare a stîrnit un val de reacții, multe considerînd-o exagerată, tardivă, bazată pe un regulament insuficient de clar, pe faptul că dacă s-ar aplica litera regulamentului mulți alții ar trebui descalificați etc, etc.
PRO și CONTRA
Să revenim însă la cazul lui Xavier Thevenard și să punem cap la cap argumentele care pot justifica, sau nu, decizia de descalificare
# Decizia e justificată regulamentar. Însă, conform Hardrock Runner’s Manual , “Any runner who takes aid where they should not may be disqualified.” Problema e acest ”may”, acest ”poate”, care cam pune în discuție orice decizie.
# Este decizia exagerată? Mulți ar putea spune asta, în condițiile în care – interpretînd propriul regulament – organizatorii puteau decide să acorde un avertisment francezului, să îl lase să continue cursa și apoi să îl penalizeze cu 1-2 ore (lucru care este adesea practicat la alte curse mari). Interesant e faptul și că dacă ar fi fost penalizat, Thevenard ar fi fost cîștigătorul ultramaratonului.
# Face bine intransigența unui sport de nișă, unui sport ghidat (în principiu) de fair-play și non-comercial așa cum este ultramaratonul? Eii, aici e mai greu de dat un răspuns definitiv. Respectul față de litera legii (mai ales în cazuri evidente de trișare, dopaj) este obligatoriu. Însă, în situații precum cea de acum de la Hardrock 100, este foarte probabil ca efectul dorit de organizatori să fi fost atins prin intermediul unei penalizări și nu neapărat al unei descalificări.
Ce ar mai fi de zis?