marți, decembrie 3 2024
Un concurs făcut în primul rînd cu sufletul. O ocazie de a alerga pentru tine și de a te gîndi la alții. Un concurs prezentat succint de Tudor Buțu, unul dintre organizatori

# Ce este Crosul pentru Viață?

Crosul pentru Viață este concurs de alergare care se desfășoară ȋn Parcul IOR din București. Aflat la a cincea ediție, Crosul pentru Viață cuprinde probe pentru oricine dorește să participe, indiferent de pregătire sau de vârstă.

Astfel, la proba de 21 km se pot ȋnscrie adulții, categoriile de vârstă fiind 18-29 ani / 30-39 ani / 40-49 ani / peste 50 ani, iar la proba de 10 km, pe lângă adulți se pot ȋnscrie și tinerii care au ȋmplinit 14 ani, categoriile de vârstă fiind 14-19 ani / 20-29 ani / 30-39 ani / 40-49 ani / peste 50 ani. La proba de 3 km, adică o tură ȋn jurul lacului IOR, nu avem limite de vârstă, motiv pentru care această probă este numită și Crosul Familiei.

După trei ore de la startul adulților, se desfășoară Crosul Copiilor, destinat copiilor cu vârste cuprinse ȋntre 3 și 14 ani, distanțele variind ȋn funcție de vârstă ȋntre 200 m și 800 m.

# Crosul are și o componentă umanitară. Care este cauza pentru care se poate alerga?

Fondurile care se vor strânge ȋn urma donațiilor vor fi direcționate către Centrul de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Ȋmpărăteasa” ȋn scopul derulării campaniei „Sprijin pentru femeile și familiile aflate ȋn situație de criză (sarcină neașteptată, violență, abuz, impas material sau locativ). Crosul este un eveniment premergător Marșului pentru Viață, care are loc după o săptămână, adică pe 23 martie, atât ȋn București, cât și în alte câteva sute de localități din România și Republica Moldova.

Pe scurt, este vorba nu doar de un concurs de alergare, ci și de un eveniment pro-viață, ȋn care transmitem un mesaj cât se poate de clar: iubim viața și știm cât de prețioasă este ea, ȋncă din prima secundă a concepției. Există ȋnsă și femei care, din diferite motive, ajung să aleagă ȋntreruperea de sarcină. Iar noi, prin acest eveniment, nu facem altceva decât să transmitem esența mesajului pro-viață: „A fi pro-viață înseamnă a fi pro-dragoste, pro-femeie și pro-copil și înseamnă să oferi sprijin celor care au nevoie”, după cum declara ȋntr-un interviu Eliza Cloțea, președintele Asociației Studenți pentru Viață (SpV).

# Un moment special din ”istoria” edițiilor de pînă acum ale Crosului?

Ȋn primul rând aș vrea să specific faptul că eu, ȋmpreună cu colegii din Pegas Triatlon Club, mă ocup de organizarea Crosului pentru Viață numai ȋncepând cu ediția a treia. Primele două ediții au fost organizate direct de către Studenți pentru Viață, iar la ȋnceputul anului 2017, m-am ȋntâlnit, ȋntâmplător, ȋn Biserica „Sfânta Ecaterina‟, cu Alexandra Nadane, președintele de atunci al SpV.

Ȋn urma discuției, aflând că organizez concursul de alergare montană Cozia Mountain Run, m-a ȋntrebat dacă doresc să preiau eu organizarea crosului. A fost o ȋntrebare spontană, la care eu i-am răspuns la fel de spontan: „dacă aici, ȋn biserică, ți-a venit acest gând, probabil că este de la Dumnezeu!” Așa a ȋnceput colaborarea mea cu Studenți pentru Viață, o asociație ȋn care am descoperit tineri minunați, care promovează valorile creștine și morale ȋn fiecare activitate pe care o desfășoară, iar ȋn organizarea crosului sunt cu adevărat voluntari plini de energie și entuziasm.

Comments

comments

Previous

DHL Carpathian Marathon. Va fi 10

Next

Pe scurt. Rezultate, un vis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also