joi, februarie 22 2024

E cea mai importantă competiție de alergare montană din Europa. De fapt, e o competiție formată din patru curse diferite.

UTMB: Ultra-Trail de Mont Blanc e numită și „cursa tuturor superlativelor”. Se aleargă pe o distanță de 166 km și cu o diferență de nivel pozitivă de 9400 m. Trebuie terminată în maximum 46 de ore, înfruntînd noaptea, vîntul, frigul, ploaia sau zăpada. E nevoie de o foarte bună condiție fizică și de multă voință. Printre cei 2700 de participanți din toată lumea (și toate numele mari sunt prezente la start) este și românul Mihai Orleanu.

CCC: Courmayeur-Champex-Chamonix. Alergătorii îi mai spun și „micuța”. Asta numai pentru că e mai scurtă, numai…98 de km lungime, însă dificultatea ei nu e de joacă: 5.600m diferență de nivel pozitivă, tot condiții dificile. Trebuie terminată în maximum 26 de ore. Printre participanți și Cornelia David.

TDS: Sur les Traces des Ducs de Savoie. Pe scurt, 111 km lungime, 7000 m diferență de nivel, timp limită 32 ore.

PTL:  Petite Trotte à Léon. Competiție destinată echipelor, în care trebuiesc parcurși circa 240 de km, cu 18 mii de metri diferență de nivel. Startul s-a dat marți la ora 22:00, iar cursa trebuie terminată pînă duminică la ora 4:30.

Pentru primele trei curse startul s-a dat astăzi, la ore diferite. Și pentru că tot am făcut exces de cifre, să mai pun cîteva:
– 6500 de participanți la cele patru curse, din 55 de țări diferite (cei mai mulți din Franța – 62.15%, Italia – 7.68%, Spania – 7%, Marea Britanie și Elveția)
– 92.7% dintre participanți sunt bărbați
– vîrsta medie a alergătorilor 43,2 ani
– organizatorii asigură 20 de mii de batoane energetice, 7500 banane și 2600 kg de brînză.

Altfel, un frumos video de prezentare a competiției disponibil aici. Un alt alergător român care a terminat UTMB este Șerban Chiurlea.

Comments

comments

Previous

MPC, MPC se apropie!

Next

Poveștile alergării. Mai tare decît cancerul

3 comments

  1. Salut,
    dupa cum am mentionat si in stire, anul acesta vor fi doar doi romani: Mihai Orleanu si Cornelia David.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also