marți, iulie 16 2024
Povestea din spatele unui (relativ) nou eveniment de alergare și a oamenilor implicați. Povestită chiar de aceștia.

Eu sunt Marius Milascon şi împreună cu Morariu Răzvan (ne vedeți în imaginea de mai sus) am conceput şi pus în aplicare, sub egida Tură În Natură, ceea ce este azi cunoscut sub numele de Urme Pe Play, un concurs de alergare montană din Răşinari, în Mărginimea Sibiului.

Ca să mă întorc mult înapoi…. cred că colaborarea pentru acest proiect a început într-o după masă prin 2013 când, proaspăt mutat în Sibiu, alergam ca orice sibian, alergător începător, în Parcul Sub Arini – acolo dau peste un tip cam de statura mea, vesel, vorbăreţ, îmbrăcat în echipament de alergare şi cu chef de mişcare. Chiar Morariu’. Aşa am intrat în gaşca alergătorilor din Sibiu.

Au urmat multe alergări, majoritatea de trail bineînţeles şi în munţii din vecinătatea Sibiului, în care nu am descoperit doar munţi şi poteci de poveste ci şi oameni faini, prieteni.

Câţiva ani, începând de prin 2014, am fost colegi de club la Vertical Sport – club proaspăt înfiinţat pe atunci pentru disciplinele de alergare montană, ski alpinism şi escaladă adică exact combinaţia de activităţi care să îţi permită să cutreieri munţii cu un alt avânt.

 Tot prin 2014 am încercat chiar o colaborare pe partea sportivă şi ne-am înscris ca echipă la 2×2 Race – celebra cursă în care urci pe cele două mari vârfuri ale României, organizată de prietenii noştri Florin şi Mihai. Nu a ieşit însă chiar cum ne aşteptam, după vârful Negoiu ne-am mai văzut doar aproape de finish – eu fiind o fire mai competitivă nu am rezistat tentaţiei şi m-am luat la întrecere cu ceilalţi concurenţi de pe traseu pierzându-l pe Răzvan, l-am aşteptat însă înainte de linia de finish să trecem împreună.

Totuşi nu ne-am dat bătuţi şi de prin 2016 am început să facem planuri pentru traversarea crestei Făgăraşului în alergare sub 20h. În 2017 se aliniază astrele cu planul şi reuşim să traversăm creasta în întregime din localitatea Turnu Roşu până la Cantonul Rudăriţa din Plaiul Foii într-un timp de 22h – mega experienţă, piatră de încercare pentru orice echipă.

Participând la multe concursuri de alergare montană din ţară şi străinătate, iar Răzvan fiind deja un organizator de concursuri, la care îl mai ajutam punctual şi eu (deşi îmi plăcea mai mult să concurez), vezi Duathlon Challange şi Night Cross Challange, tot vorbeam de ceva ani în cercul nostru de Trail Running cum ar fi să organizăm un concurs de alergare pe potecile pe care ne antrenăm. Era un gând frumos care ne anima, unii căutau în gând sponsori şi făceau colaborări, alţii îşi imaginau cele mai tehnice sau cele mai faine trasee pe care noi ne antrenăm, pline de alergători.

La sfârşit de 2017 începem să punem în practică aceste vise şi împreună cu colegii de la Tură În Natură şi sprijiniţi de Primăria Răşinari facem primele planuri pentru un concurs de alergare montană de primăvară.

Nu am ales întâmplător perioada, deşi vremea este capricioasă la mijlocul lui aprilie, dacă prinzi o zi frumoasă o să rămâi uimit de frumuseţea naturii care învie, mirosul de cireşi în floare şi iarbă uscată proaspăt scăpată de sub apăsarea nămeților. Perioada este propice şi datorită faptului că la acea dată turmele de oi, care nu sunt puţine în Mărginimea Sibiului, nu sunt încă urcate la munte. Câinii ciobăneşti fiind un punct de rezolvat pe agenda multor concursuri de alergare montană, ştiu asta din experienţa de voluntar la Cindrel în Alergare.

Colaborarea cu asociată My Transilvanya care organizează brunch-ul a venit clar din dorinţa de a face ceva autentic pentru masa unui concurs de alergare şi totodată de a consuma produse locale. Ocazie mai bună pentru a pune în valoare bogăţia culinară a locului şi de a sprijini micii producători zic eu că nu prea există.

Atenție la imaginile de mai jos. Creează… dependență.

Ediţia de anul trecut, deşi nelipsită de greutăţi şi provocări, a fost un succes de care ne-am bucurat împreună cu participanţii şi voluntarii noştri, dar ne dorim mai mult de la ediţia de anul acesta. Având deja multe puncte bătute în cuie putem să ne concentrăm pe alte aspecte care au fost probabil neglijate sau, pur şi simplu, nu am avut timp şi resurse pentru ele.

La o primă ediţie a unui concurs ai o grămadă de puncte pe care trebuie să le rezolvi, ca să dau numai câteva exemple la care organizatorii de concursuri deja consacrate nici nu se mai gândesc: identitatea concursului, de la nume şi siglă la mesaj, traseu, zona de start, puncte cu voluntari… etc.

Anul acesta avem destul de multe noutăţi, printre care sunt de menţionat: am schimbat ziua concursului, o să fie sâmbăta în loc de duminică, așa cum a fost anul trecut. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am schimbat locaţia de start – o să fie Piaţa din faţa Căminului Cultural, practic centrul localităţii Rășinari. Anul trecut am dat startul din piaţa din spatele Bisericii Sfânta Paraschiva, piaţă care prinde viaţă exact sâmbăta până la amiază şi se transformă în piaţă agroalimentară foarte importantă pentru comunitatea locală.

Unul din motivele pentru care am schimbat ziua startului sunt voluntarii, ştiu că toată lumea ar zice că am schimbat ziua deoarece alergătorii preferă sâmbăta, ei bine la noi triggerul au fost voluntarii.

În urma feedbackului primit anul trecut de la voluntari, mulţi dintre ei prietenii noştrii, am aflat că a fost frumos, mai vin şi anul acesta doar că ei şi-ar dori să nu se termine aşa brusc evenimentul, şi-ar dori să aibă un timp al lor după muncă, vorba aceea după muncă şi răsplată. Anul trecut după concurs s-au adunat toţi în piaţă, ne-au ajutat la strâns porţile, corturile, gunoiul; a urmat poza de grup, câteva poveşti printre alte treburi de rezolvat şi ‘valea acasă’ că deja se însera.

Ei bine, anul acesta facem Party-ul Voluntarilor, sâmbătă noaptea e rezervată pentru ei, avem o locaţie închiriată şi avem alături de noi un prieten şi artist consacrat, foarte cunoscut în lumea muzicii electronice, Dj Vlad Rusu. Cine nu îl cunoaşte deja de pe scenă poate să dea un search pe siteurile dedicate muzicii electronice beatpot şi soundcloud ca să se bucure de creaţiile lui.

Tot ca noutate pentru anul acesta, am dat posibilitatea concurenţilor doritori de a avea tricou tehnic în kitul de start. Tricoul este special conceput de firma sibiană Ballan Sportsware.

Nu este o noutate, dar este o colaborare de care ne bucurăm în continuare: George Moldovan, producător pasionat de scurtmetraje care a făcut filmuleţul evenimentului anul trecut revine în echipa de organizare şi promite un nou scurtmetraj care să ne încânte.

Clipul ediţiei de anul trecut poate fii vizionat pe canalul său de Youtube

Statistici şi previziuni

La prima ediţie, au participat 160 de concurenţi la cele două curse (25 şi 14 km), peste 30 de copii la cursele copiilor şi 65 de voluntari în echipa de organizare.

Pentru ediţia de anul acesta avem deja peste 300 de participanţi înscrişi la cele două curse şi estimăm un număr total de aproximativ 450 de alergători, până la închiderea înscrierilor. Echipa de organizare va fi formată din aproximativ 70 de voluntari coordonaţi de prietenul şi colegul nostru Tudor Bucur.

Pentru mai multe detalii alergătorii şi cei interesaţi pot accesa site-ul http://www.urmepeplay.ro/ sau pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/534113647101965/

PS: avem și o mascotă a concursului: cățelușa „Urmă”, care ne însoțește în toate alergările.

Foto: Morariu Răzvan, Florin Baras, Preda Mădălina

Comments

comments

Previous

Canicross și în România

Next

Fără carbohidrați, dar cu proteină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also