luni, noiembrie 25 2024

Într-un interviu acordat cotidianului ”Adevărul”, Valeria Răcilă van Groningen detaliază despre contextul în care a fost anulat Maratonul București și despre consecințele pe termen lung ale lipsei de interes pentru sport și mișcare

Nu se poate spune că nu știe cum stau lucrurile cu sportul. Și nici că ar fi interesată să spună altceva decît adevărul. Dublă campioană olimpică la canotaj, apoi din 2008 organizatoare a celui mai mare eveniment de alergare din România, Valeria Răcilă van Groningen este, în general, o persoană care mai mult face, decît vorbește.

De data aceasta a ales să și vorbească. După anularea neașteptată și bruscă a Maratonului București, președinta Bucharest Running Club (organizatorul competiției) a acordat un interviu ziarului Adevărul.

Preluăm, în continuare, cîteva fragmente, invitîndu-vă să citiți integral interviul.

”Rămâi fără reacţie, când vezi cum e distrus un volum uriaş de muncă, aşa uşor, cu nonşalanţă. Te întrebi dacă merită să mai faci vreodată aşa ceva, în condiţiile în care acest maraton a pus Bucureştiul pe harta alergării la nivel mondial”.

”Eu sunt un om care respectă toate măsurile, de la începutul acestei pandemii. Port masca, atunci când ies din casă, respect distanţarea fizică, mă spăl pe mâini frecvent. Dar sunt deja lucruri pe care, din păcate, nu le înţeleg. Sunt măsuri luate fără nicio logică. Lucruri care se bat cap în cap. Unde stau eu, toată noaptea se aude muzică din cluburi. Vine poliţia, le dă amendă, iar patronii de cluburi plătesc amenda şi îşi văd, fără probleme, de treaba lor. Dar maratonul, care e un eveniment care presupune distanţare, că nu stai să alergi în cârca altuia, îl anulăm cu 30 de ore înainte de eveniment! Şi atunci, ori e rea voinţă, ori e prostie!”

”Asta e, o să ajungem o populaţie îndobitocită şi obeză. De fapt, obezi am înţeles că suntem deja. Noi, în numele combaterii coronavirusului, am ajuns să călcăm în picioare tot ce înseamnă sport şi cultură. Şi e groaznic! Iar efectele le vom vedea în câţiva ani, nu acum”.

Comments

comments

Previous

Pe scurt: alergare, curse, timpi

Next

Mondialele de semimaraton. Ce merită știut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also