miercuri, decembrie 6 2023

O listă cu nume mari. Singura competiție WA majoră a anului. Diță e ambasadoare. Și cei cinci alergători români

==> Gdynia, oraș polonez în apropierea Mării Baltice, va găzdui pe 17 octombrie Campionatele Mondiale de Semimaraton. Din motive de Covid-19, competiția a fost amînată în martie, iar acum ar fi singurul concurs major organizat anul acesta sub auspiciile World Athletics

==> Oficial, ar participa 157 de bărbați și 126 de femei (reprezentînd 62 de echipe naționale (Entries by country) numai că la start se vor afla ceva mai puțini alergători în condițiile în care, în ultima clipă, Canada a decis – invocînd motive de securitate sanitară – să își retragă echipa, iar olandeza Sifan Hassan (văzută ca una dintre favorite) să ia o scurtă pauză de odihnă. Oricum, la start, sînt numeroși alergători importanți, apreciindu-se că, cel puțin la feminin, e vorba de cea mai selectă participare din istoria competiției. Vom detalia mai jos.

==> Tot pe motiv de securitate, SUA și Japonia au decis, încă din septembrie, că nu vor participa. Organizatorii au încercat însă să asigure cele mai bune condiții din perspectiva standardelor sanitare. Se va alerga așadar pe un circuit de 5,5 km (așadar, se vor face patru tururi) pentru a se putea controla astfel mai bine evoluția atleților și publicul. Nu mai pomenim de controlul anti-covid, de temperatură, distanțarea socială, acestea sînt de la sine înțelese.

==> Spuneam că lista de start arată bine. Favoriți sînt, ca de obicei, est-africanii, prefigurîndu-se din nou o confruntare între echipele Etiopiei și cea a Kenyeni. La fete se remarcă deținătoarea recordului mondial, etiopianca Ababel Yeshaneh (1h:04min:31sec, stabilit în februarie) și compatrioata sa, Netsanet Gudeta (campioana mondială la zi). Dintre kenyence amintim pe fosta deținătoare a recordului mondial, Joyciline Jepkosgei (1h:04min:51sec) sau pe campioana de acum patru ani, Peres Jepchirchir, care luna trecută a alergat 1h:05min:34sec (nou record mondial în cursă exclusiv feminină).

==> Echipa României e formată din: Adela Bălțoi, Liliana Dragomir, Adriana Nelson, Adelina Panaet și Roxana Rotaru. Obiectiv: o clasare cît mai bună pe echipe.

==> Dintre băieți merită amintit întîi de toate ugandezul Joshua Cheptegei, care deși e debutant la semimaraton, a avut un an excelent cu recorduri mondiale pe 5.000 și 10.000m. Lui i se alătură compatriotul său Jacob Kiplimo, tot debutant, dar și kenyanul Kibiwot Kandie sau etiopianul Birhanu Legese. În plus, sînt mulți alți alergători est-europeni care anul acesta nu au prea avut unde să alerge și dintre care nu este exclus să apară viitorul campion mondial.

==> România e reprezentată de un singur atlet: Nicolae Soare.

==> Cursa fetelor începe la ora 11 (ora locală, România +1h), iar cea a băieților la 12:30. Detalii despre cum acestea pot fi urmărite live aveți aici.

==> Campioana olimpică la maraton, Constantina Diță a fost numită ambasador al acestei ediții a Mondialelor de semimaraton, ca o recunoaștere a meritelor sale deosebite în alergare. Diță a participat la opt ediții de campionate mondiale de semimaraton, unde a cucerit șapte medalii, inclusiv o dublă de aur în 2005 (individual și pe echipe). Ce vremuri…

Comments

comments

Previous

Valeria Răcilă: „Sunt măsuri luate fără logică”

Next

Record mondial feminin la semimaraton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also