Stiri pe fuga

Kilian Jornet pe Everest

Unul dintre cei mai cunoscuți alergători montani din lume, spaniolul Kilian Jornet, a reușit să ajungă și pe vîrful Everest, încheind astfel proiectul său ”Summits of My Life”.

Pe 22 mai, puțin după miezul nopții, Kilian Jornet a atins Everestul (8.848m), la capătul unei ascensiuni ultrarapide, fără oxigen și fără folosirea unor corzi de siguranță. Lui i-au trebuit 26 de ore pentru a ajunge pe cel mai înalt vîrf din lume, în condițiile în care o expediție normală durează și patru zile.

În vîrstă de 29 de ani, Kilian a încercat să realizeze cel mai rapid timp de urcare și de coborîre de pe Everest (reper fiind mănăstirea Rombuk, lîngă tabăra de bază, 5.100m), dar a trebuit să se oprească la întoarcere în tabăra de bază avansată (altitudinea de 6.400m) din cauza unor probleme stomacale. “Pînă pe la altitudinea de 7.700 de metri m-am simțit foarte bine și avansam conform planului inițial, dar deodată a început să mă doară stomacul. Am început să merg tot mai încet și să trebuiască să mă opresc pentru a-mi reveni. Totuși, am atins vîrful, așa cum mi-am dorit”, ar fi spus Kilian Jornet la întoarcere.

El afirmă totuși, pe site-ul personal că timpul său, de 26 de ore, este cel mai rapid realizat vreodată pe fața nordică a muntelui, numai că acest fel de recorduri nu au fost vreodată înregistrate oficial și nici recunoscute.

Din 2012, Kilian s-a concentrat pe un proiect pe care l-a numit „Vîrfurile vieții mele”. Aventura sa a presupus urcarea cu viteze record a unora dintre cele mai cunoscute vîrfuri din lume. El a stabilit recorduri pentru urcare și coborîre pe Matterhorn, McKinley și Aconcagua, urcînd totodată pe Mont Blanc și Cervino.

Prima sa tentativă de urcare pe Everest a avut loc anul trecut, numai că a trebuit să renunțe din cauza vremii potrivnice. Și ascensiunea de anul acesta s-a întîmplat în contextul în care, numai în ultima săptămînă, patru persoane au murit în timp ce încercau să escaladeze vîrful.

Comments

comments

>
Previous post

Micro. Mini. Semi. La Tîrgoviște

Next post

Companiile din România și sportul. Un studiu

Alerg.ro

Alerg.ro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *