duminică, noiembrie 24 2024
A fost, recent, a noua ediție a DHL Carpathian Marathon. Vă propunem un raport de cursă inedit, ce prezintă cam ce a fost mai important la concursul de anul acesta, dar și care se raportează la trecut.

Maratonul DHL a fost, din multe puncte de vedere, un pionier în alergarea din România. Începută în 2007, competiția propunea o alergare pe șosea, în decor montan însă, pe un traseu ce pornea de la marginea Predealului și ajungea la Poiana Brașov. Era la acea vreme unul dintre cele doar 3-4 maratoane de șosea din România, însă de departe cel mai bine promovat și mai bine organizat. Au fost doar patru ediții în această formulă, urmate de o pauză și de o reluare a concursului în 2014. Anul acesta, formula de organizare s-a schimbat și concursul a devenit unul de trail (circa 98% din traseu e pe poteci montane), organizat în zona Cheile Grădiștei-Fundata (cu start și finiș la resortul Cheile Grădiștei). O zonă extrem de pitorească.

Au fost aproape 1500 de persoane care au participat la cursele Maratonului DHL. Dintre aceștia, 106 au terminat proba de maraton (42km, +2200m) și 297 (92 femei) pe cea de semimaraton (21km, +1000m). În plus, s-a alergat în ștafetă (trei sau șase membri pe distanța de 21km), plus la cursele pentru copii (250m, 500m și 1km).

Cu doar cîteva zile înainte de concursul de anul acesta, desfășurat pe 16 iunie, pe o listă de discuții dedicată alergării, cineva lansa o întrebare: ”am văzut că se anunță vreme ploioasă, voi ce faceți, mai participați?”. Dar, în ciuda previziunilor meteo, la Maratonul DHL a fost o vreme excelentă pentru alergare, ploaia fiind prezentă doar puțin înainte de startul la probele competitive.
Și fiindcă a venit vorba de ploaie… Cred că prin 2009 a plouat ca-n vremea potopului lui Noe la DHL. Pe drumul ce cobora spre Râșnov, se puteau vedea atunci alergători – nu foarte mulți, e drept – hăituți și împinși de la spate de nori negri și amenințători. Fulgere lungi și bubuituri asurzitoare de tunet îi însoțeau.

Traseele din cursele competitive sunt, pe lungi porțiuni, alergabile pentru un atlet de condiție medie. Se merge pe potecă sau pe drum forestier, prin pădure, prin satul Fundata, în gol alpin. Nu sunt porțiuni tehnice. A fost și noroi, au fost și zone alunecoase, dar mai ales au fost peisaje de ținut minte.

O premieră în cursele din România e dată de faptul că trei alergători cu deficiențe de vedere, Abel Ciorap, Florin Crăciun și Mihai Vitan, au concurat în ștafetă, parcurgînd cîte 7 km fiecare dintre ei. În cadrul Maratonului DHL, pentru al patrulea an consecutiv, s-au strîns bani ce sunt donați Comitetului Român Paralimpic pentru a sprijini perfomanțele sportivilor paralimpici. Anul acest suma a fost de peste 15.000 de euro.

Dincolo de partea sa umanitară, Maratonul DHL încearcă să încurajeze cît mai mulți oameni ca să alerge. Din această perspectivă, trebuie menționat că nu există premii în bani pentru cei mai rapizi, însă se premiază (cu diplome, trofee și produse) pe mai multe categorii de vîrstă, atît la maraton, cît și la semimaraton. Toate rezultatele se găsesc aici.

Maratonul DHL e un concurs bine spre foarte bine organizat. Din multe puncte de vedere, alergătorii sunt răsfățați: kit de participare consistent, puncte de alimentare bine alimentate, numeroase măsuri de siguranță luate. Și să nu uităm de pasta party-ul de la final. Ca o ultimă digresiune în trecut, să spunem că prin 2007-2008 nu doar că organizatorii nu ofereau paste sau ceva de hidratare la finalul unui maraton, dar atunci singurele opțiuni de ”recuperare” erau micii, care nu picau deloc ușor la stomac…

Dar să ajungem și la concluzia finală. Care ar fi că Maratonul DHL a adoptat o formulă care îi garantează creșterea, mai ales în ce privește numărul de participanți. Asta nu doar pentru că zona turistică unde se desfășoară sau organizarea sunt argumente în acest sens, cît mai ales prin faptul că traseele – pitorești, bine marcate, de dificultate medie (desigur, nu se pun aici urcările) – pot reprezenta pentru mulți o bună introducere în alergarea montană.

Foto: Galeriile oficiale Maraton DHL

Comments

comments

Previous

Pofta de mâncare poate fi controlată

Next

Pe scurt. Europene în cer cu bate toaca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also