duminică, noiembrie 24 2024

Duminica dimineata, la ora 2:30, ora Romaniei, se da startul in cursa feminina de maraton din cadrul Jocurilor Olimpice.
Romania va fi reprezentata de Lidia Simon  (care a cistigat argintul la JO de la Sydney din 2000, dar a abandonat acum patru ani la Atena, venind dupa o lunga pauza), Luminita Talpos (cu rezultate bune la cursele din 2007) si Constantina Dita Tomescu.
Desi alergatoarele romance au rezultate bune (cu timpi de sub 2h:30min) ele nu se numara printre favoritele la cistigarea aurului olimpic.

La cursa participa detinatoarea recordului mondial, britanica Paula Radcliffe (record 2h:15min:25sec), insa a trebuit sa declare forfait detinatoarea titlului olimpic, japoneza Mizuki Noguchi. In aceste conditii, pe linga Radcliffe, mari sanse la o medalie de aur au kenyana Cahterine Ndereba, dubla campioana mondiala, si chinezoaica Zhou Chunxiu.

Startul va fi dat in Piata Tiananmen, apoi se vor alerga circa 10 km in jurul centrului Berlinului, inainte ca traseul sa o ia inspre nord, catre Stadionul Olimpic, unde este sosirea. Cursa este una relativ simpla, deoarece terenul este in majoritate plat. In schimb, mari probleme vor pune se pare vremea si poluarea. Spre comparatie, cursa masculina de ciclism pe sosea, considerata alaturi de maraton drept unul din testele majore de rezistenta, nu a fost terminata de aproape o treime dintre ciclisti. Motivul: umezeala si poluarea (smogul) din aer.

Iata cistigatoarele de pina acum ale curselor de maraton:
– 1984, Joan Benoit (SUA), timp 2:24:52
– 1988, Rosa Mota (Portugalia), 2:25:40
– 1992, Valentina Yegorova (Rusia), 2:32:41
– 1996, Fatuma Roba (Etiopia), 2:26.05
– 2000, Naoko Takahashi (Japonia), 2:23:14
– 2004, Mizuki Noguchi (Japonia), 2:26:20

Comments

comments

Previous

Vrei sa traiesti mai mult? Alearga

Next

Romania. Aur olimpic. Maraton fete

7 comments

  1. profunde cunostinte despre fenomenul maratonului. haha

    au urcat pe podium tocmai cele doua alergatoare care au fost aici pomenite doar cu numele, fara vreo enumerare a talentelor si realizarilor.

    smogul mai poate fi si altundeva decat in aer?

  2. Cuvantul „smog” este folosit in paranteza, adica departajat, pentru a defini mai explicit sintagma „poluarea din aer”. Cele doua notiuni sunt folosite separat, nu este nicio greseala in exprimare, adica nu este neaparat o constructie redundanta.

    Maratonul este o pasiune a autorului pe care o impartaseste si celorlati (mai mult sau mai putin interesati) prin povestiri sau stari de fapt, este o modalitate a lui de a fi fericit. Daca se intampla ca idelile altora sa rezoneze cu ale lui si daca sunt formulate intr-o maniera constructiva si prieteneasca, o rasplata mai mare nu cred ca cere.

    Personal, il incurajez sa faca ceea ce ii place, ii respect opiniile, ii trec cu vederea unele greseli (care sunt inerente, nu-i asa?) si ii doresc sa atraga cat mai multi „parteneri de maraton”.

  3. simona, autorul vorbeste despre alergare la modul general, nu doar despre maraton. chiar si-a exprimat parerea ca nu se vor mai dobori recorduri la alergare la olimpiada, si iata ca deja au cazut doua recorduri mondiale.

    a gresi e, intr-adevar, omeneste. dar cand e cel putin cate o greseala de abordare in fiecare postare inseamna ca e mai mult decat inerenta umana. e o greseala de perceptie.

    si, daca cineva ii atrage atentia de fiecare data cand greseste, poate se corecteaza. sau macar renunta la a face asertiuni despre un domeniu la care nu se pricepe.

  4. Maia, cred ca ar fi foarte interesant ca voi doi sa faceti schimb de idei cat mai des. Imi pare ca te pricepi destul de bine in domeniu, ai un feed-back si cunosti foarte bine detaliile despre atleti, alergatori, maratonisti, recorduri. Zau ca i-ar face bine lui Marian sa primeasca date si din afara. Ar fi foarte receptiv.

  5. Draga Maia,
    dupa cum am mai spus, nu ma erijez intr-un cunoscator al fenomenului sportiv, in speta al alegarilor pe distante lungi (indeosebi maratoane).
    Sunt doar o persoana obisnuita careia ii place sa alerge si care vrea sa impartaseasca experiente din acest domeniu.
    Uneori, cum e si cazul textului de mai sus, incerc sa ofer informatii, citind surse cit mai de incredere. Ce am scris eu a fost doar o trecere in revista a alergatoarelor considerate favorite la cistigarea maratonului (cum doua dintre ele sunt oricum pe podium poate fi considerat ca o estimare rezonabila).
    In rest, nu sunt clarvazator. Victoria Constantinei Dita Tomescu mi-a produs o imensa bucurie, nimic mai mult.

    Astept intotdeauna opinii, comentarii, critici.

    Marian Chiriac

    P.S. – raspund cu intarziere la mesaje deoarece am fost plecat in concediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also