Maratonul București & Co. Noutățile
Bucharest Running Club organizează anul acesta trei curse, care sunt cele mai mari concursuri de alergare stradală din România. Informația nu e chiar nouă (am mai anunțat aici), însă astăzi au fost anunțate detalii importante.
Amănuntele de mai jos au fost prezentate astăzi într-o conferință de presă. Să începem cu prima cursă din calendarul BRC, respectiv Uniqa Asigurari Bucharest 10K & Family Run (2 aprilie).
Cursa va avea un traseu diferit față de prima ediție, din 2016. Traseul e unul mult mai rapid, format dintr-o singură buclă (nu se va mai urca pe Calea Victoriei) și cu cît mai puține curbe. Se aleargă pe bulevardul Unirii (cu start și întoarcere în fața Palatului Parlamentului). Dincolo de proba individuală, se aleargă în echipă ștafetă două persoane x 5km, Family Run (2,9 km, minim doi membri dintre care un adult), Cursa Adolescenților (14-19 ani, 2,9 km), Kids & Parents Run, pe categorii de vârstă și gen, Babies Race (pentru bebeluși pe distanța de 4,195m)
Data limită de închidere a înregistrări online: 20 martie. Sport Expo: Piața Constituție
Paolo Ottone, directorul sportiv al competiției a anunțat că la start se vor afla anul acesta și mai mulți sportivi africani, cu rezultate bune. În plus, cursa a fost înscrisă în calendarul AIMS.
Acest lucru face parte din strategia pe anul acesta a BRC, care merge pe trei direcții principale:
- Trasee de alergare cît mai rapide
- Bugete mai mari pentru atleții de elită
- O mai bună promovare, inclusiv în afara țării
Aceste măsuri își propun să contribuie la obținerea anul acesta de către Maratonul București a ”Bronze Label” din partea AIMS. Se dorește anul acesta cînd va avea loc a zecea ediție a maratonului din capitală.
În plus, se dorește și ca Petrom Bucharest Half Marathon (13-14 mai) și Raiffeisen Bank Bucharest Marathon (7-8 octombrie) să aibă trasee noi / modificate, astfel încît cursele să fie cît mai rapide și implicit de interes pentru alergătorii de elită. Noile trasee sunt doar schițate, nu măsurate, ar urma apoi să primească aprobările oficiale.
Imagini cu propunerile de trasee aveți aici.
Astfel, se dorește ca semimaratonul București să nu mai aibă startul din fața Palatului Parlamentului, ci dintr-o zonă din apropierea parcului Izvor, pentru a se mări astfel suprafața utilizabilă la start/sosire, a Sport Expo etc.
Pe de altă parte, Președinta Bucharest Running Club, Valeria Răcilă, a declarat că pentru Maratonul București din octombrie speră ca Primăria să aprobe un traseu care să includă și trecerea pe lîngă Arcul de Triumf. Oricum, se pare că nu vor fi probleme cu organizarea maratonului în centrul capitalei, viceprimarul Tomnița Florescu dînd asigurări în acest sens.
BRC ar urma să colaboreze cu Primăria București și în cadrul Proedus, centrul de proiecte educaționale și sportive.
Și dacă tot am pomenit de oficiali, să spunem că la conferința de presă de azi a fost și ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca. Lungul verbiaj siroposo-năucitor din mesajul ministrului (cu referiri la eroii sportului românesc ce trebuie mai bine promovați și la nevoia de a reclădi sportul românesc pe baze noi etc, etc) a fost întrerupt cînd și cînd de unele idei cît de cît concrete. Spicuim:
- Ministerul Sportului va sprijini acțiunile BRC, ”cu tot ce poate și atît cît permite legea”.
- Ministerul vrea sprijinirea sportului de masă, inclusiv prin organizarea de cît mai multe curse de alergare (maratoane) în țară. (Fără detalii!)
- Joi, în cadrul ședinței de guvern, se va discuta despre înființarea unui Consiliu Național al Mișcării Sportive, care să ”pună la masă” responsabili din mai multe ministere (al Dezvoltării, de Interne, Educație, Sănătate) care să ”conștientizeze problemele” cu care se confruntă sportul și care să ”vină cu soluții” (citate din Marius Dunca). ”Mișcarea, adrenalina, spiritul de competiție, dar și fair-play-ul ne pot schimba în mod pozitiv stilul de viață, de aceea recomand tuturor să se implice în activități sportive”, a mai declarat ministrul.
Să mai spunem că anul acesta se împlinesc 10 ani de când Bucharest Running Club organizează curse de alergare. În 2016, peste 32.000 de alergători au participat la toate evenimentele BRC.