miercuri, decembrie 6 2023
Kenyanul Abraham Kiptum a stabilit duminică, la Valencia, recordul mondial la semimaraton, impunîndu-se cu un timp de 58min:18sec.

Kiptum are 29 de ani și a reușit să îmbunătățească recordul mondial cu 5 secunde. El a beneficiat de o vreme aproape ideală la Valencia, cu vînt ușor și o temperatură medie de 11 grade, relatează IAAF.

S-a plecat compact, cu un grup mai mare de alergători trecîndu-se borna de 5km în 13min:56sec. Următorii 5 km au fost parcurși sub media pentru un nou record, trecîndu-se la km10 în 28min:02sec. La scurt timp după aceea, însă, Abraham Kiptum a accelerat semnificativ, a preluat conducerea cursei și s-a distanțat de pluton. La km 15 avea un timp de 41min:40sec (cu 7 sec sub record mondial). Împins de la spate de un public frenetic, Kiptum a tras tare și a ajuns la km 20 în 55min:18sec, (cu trei secunde sub record mondial), reușind să țină ritmul pînă la final.

Precedentul record mondial era de 58min:23sec și fusese realizat de cunoscutul etiopian eritreean Zersenay Tadesse în martie 2010, la Lisabona.

”Nu-mi vine să cred, sînt în al nouălea cer”, a spus Kiptum la conferința de presă de după cursă. ”Evident, știam că sunt în formă bună deoarece făcusem record personal luna trecută. Am venit să alerg la Valencia știind că are unul dintre cele mai plate trasee și că eram decis să îmi îmbunătățesc performanța. Mi-am dat seama că ritmul s-a încetinit pe la km9-10, de aceea am decis să accelerez și să dau totul”.

În septembrie, Abraham Kiptum s-a clasat pe locul secund în semimaratonul de la Copenhaga, cu un timp de 59min:09sec. În cursele de maraton, kenyanul are un record personal de 2h:05min:26sec, stabilit în octombrie 2017, la Amsterdam. El va alerga maraton luna viitoare la Abu Dhabi, cînd speră să coboare sub 2h:5min.

Anul trecut, tot la semimaratonul de la Valencia, kenyanca Joyciline Jepkosgei a stabilit un nou record mondial feminin, cu timpul de 1h:04min:51 sec.

Comments

comments

Previous

Adio alergători bandiți?

Next

Alergare în condiții (mai) extreme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also