Aloha, Miță!
Mihai Baractaru este primul triatlonist român care va participa la finala Campionatului Mondial de Ironman, categoria age-group.
Deși am relatat deja despre acest rezultat, revenim acum cu mai multe detalii de context.
Întâi de toate, îl numim doar un rezultat foarte bun, și nu o performanță, spre exemplu, deoarece în ultima vreme s-a făcut un exces de epitete, superlative și trăiri intense în prezentarea unor realizări sportive. E nevoie, credem, de mai multă luciditate și de puțin context în astfel de cazuri.
Așadar, ceea ce a realizat Mihai Baractaru (Miță, pentru prieteni) este un prim rezultat foarte bun pentru ultratriatlonul românesc. Un rezultat despre care merită să se vorbească, fie și pentru faptul că Miță nu are nici pe departe mediatizarea pe care o merită, el fiind totodată un om (mult prea) modest și de bun simț.
Trebuie asumat că ultratriatlonul e un sport aflat încă la început la noi în țară (singura competiție X-Man se află doar la a șaptea ediție, abia de anul acesta s-a mai adăugat o competiție de half-ironman), numărul sportivilor e redus, sponsorii lipsesc, cluburile nu au fonduri, de aceea nivelul performanței e încă scăzut.
În acest context, Miță – cu sprijin redus, dar cu multă ambiție – a reușit să își atingă obiectivul, la care muncește de mai bine de un an: să facă o cursă foarte bună și să obțină un timp și un loc în clasament care să îi permită să participe la Kona.
Astfel, pe 28 iunie, la Ironman Austria (Klagenfurt), el a reușit următorii timpi:
Înot 3,8 km – 58min:47sec
bicicletă 180 km – 5h:08min:08sec
alergare 42 km – 3h:02min:09 sec.
Timpul final: 9h:15min:3sec.
Miță s-a clasat pe locul 35 la general și pe locul 3 la categoria de vârstă. Spre comparație, câștigătorul, belgianul Marino Vanhoenacker, a avut nevoie de 7h:48min:45sec, iar prima femeie, austriaca Eva Wutti, a terminat pe 9 la general cu un timp de 8h:45min:37sec.
Timpul lui Miță este totodată un nou record național, pe care tot el îl deținea și pe care l-a îmbunătățit cu aproape 15 minute.
Revenind… Calificarea la Campionatul Mondial de Ironman de la Kona, Hawai, de pe data de 10 octombrie 2015, e un succes indiscutabil, dar trebuie spus clar că s-a făcut la categoria age-group și nu la cea a profesioniștilor.
La Kona se strâng cei mai buni ultratriatloniști ai lumii, acolo organizându-se de peste 35 de ani acest prestigios eveniment.
Pentru prezența sa acolo, lui Mihai Baractaru i se poate spune un mare bravo, mult succes dar și ”Aloha, Miță”. Notă importantă: ideea acestui salut îi aparține lui Cristian Mihai, care a organizat un eveniment de bun venit cu acest titlu).
Câteva date despre Kona IronMan World Championship
– Numărul participanților este întotdeauna limitat, la circa 2000 de sportivi. Anul trecut au fost 2247 participanți, dintre care 55 la masculin pro, 38 la feminin pro, restul la age group sau cu loc obținut la loterie sau pentru sprijinirea unei cauze umanitare.
– În medie se primesc 50.000 de solicitări de participare, din peste 50 de țări. La categoria age group vârsta competitorilor este de minim 18 ani și de maximum 80.
– Circuitul de la Kona este dificil în primul rând din cauza temperaturii ridicate (medie 28-35 grade Celsius), a umidității aerului (atinge deseori 90%) și a vânturilor puternice pe porțiunea dedicată cursei de ciclism.
– Premiile la categoria pro sunt mari, de peste 500.000 de dolari.
– Cei mai buni timpi realizați la Kona sunt: la masculin, Craig Alexander – 8h:03min:56sec (realizat în 2011) și la feminin Mirinda Carfrae – 8h:52min:14sec (realizat în 2013).
– Există și alte curse pe distanțele unui ironman, dar care nu sunt organizate sau licențiate de către World Triathlon Corporation, care deține dreptul de proprietate asupra termenului Ironman. Cele mai cunoscute sunt, astfel, circuitul Challenge Roth sau Norseman Triathlon, plus nenumărate curse sub denumirea X-man.