luni, noiembrie 25 2024

Sau, mă rog, cum să faci să aluneci cât mai puțin atunci când nu ai de ales și alergi pe porțiuni cu zăpadă sau chiar gheață. Este oare posibil? Soluții ar fi.

00

Alergările din primele zile ale lui 2015, în parc, pe zăpadă, au fost cum nu se poate mai plăcute. Mulţi copii pe derdeluşele debile, cu sănii, plastice şi “ciolofane” (sic!), debordînd de bucurie şi gălăgioşi nevoie mare. Câini hîrjonindu-se prin zăpadă. Aer rece dar proaspăt. Vânt, din cauza căruia nasul devine, treptat, tot mai roşu, dar totuși picioarele caută cu plăcere stratul de zăpadă bătută.

crampoaneÎn timpul alergării am trecut însă peste mai multe porţiuni de gheaţă şi, cu ocazia asta, am zis că ar fi bine de reamintit câteva metode de a evita alunecarea pe gheaţă şi zăpadă:

* yaktrax. Nu au o traducere în română, dar sunt un mix de “lanţuri” şi de crampoane, care îmbracă talpa încălţămintei. Au o foarte bună aderență pe zăpada bătătorită. Conferă stabilitate și poți împinge bine în picioare în timp ce te deplasezi. În zăpada înaltă și afânată nu prea sunt de mare folos. Sunt foarte ușoare și potrivite chiar și pentru porțiunile cu gheață, unde au o aderență mai mult decât mulțumitoare. Rezistente la abraziune, sunt totodată protejate anti-ruginire și anti-tăiere (pentru protecția mîinilor). Detalii la yaktrax.ro.

* crampoane. Sunt fie bucăți mici de talpă groasă, de cauciuc sau material plastic care sunt aplicate pe talpa încălțărilor de alergare, fie cuie sau colți de oțel fixate pe talpă. Asigură o aderență și stabilitate foarte bună, sunt comode, dar mai greoaie decât modelele prezentate mai sus. (vezi foto stânga). La limită, puteți urma sfaturile de aici și să improvizați ceva pe cont propriu.

* STABILicers. Sunt oarecum o combinație de yaktrax și modelele cu crampoane, fiind un fel de plăci anti-derapante ce se montează pe talpă. (vezi foto dreapta). Diferite modele se găsesc în mai toate magazinele de munte din Româstabilicersnia.

* Chaisen Light sau Chaisen Pro. Sunt ca un fel de „șenile” care vă vor transforma papucii voștri de alergare în veritabile „snowmobile”. Sunt formați dintr-o rețea de țepi din oțel legați între ei prin lanțuri și care se strâng pe papuci printr-un elastomer special care nu își pierde din elasticitate nici la -60 grade Celsius. Mai multe detalii, inclusiv despre unde se găsesc, aveți aici.

 Nu în ultimul rând, rămâne o variantă verificată în Himalaya, la maratonul Everest: se taie vârful a doi ciorapi, care se încalţă ulterior peste “adidaşii” de alergare. O bună bucată de vreme, până când ciorapii se rod, nu veți avea nicio problemă pe porţiunile cu zăpadă şi gheaţă.

 

Comments

comments

Previous

De ce alerg?

Next

Concurs. Câștigă un loc de echipă la Gerar

1 comment

  1. Exista o soluție și mai profi…
    Pantofi de alergare speciali pt. zăpada, cum ar fi modelele Spikecross si Snowcross de la Salomon. E o soluție mai scumpa dar pt cei care aleargă mult pe zăpadă/gheata merita!
    Eu locuiesc în Brasov și alerg mai ales pe cărări am asa ceva și pot spune ca sunt cea mai bună soluție. E drept ca ii iau numai dacă e zăpada pe tot traseul. Mi-e mila sa ii tocesc pe asfalt sau stânci. Altfel folosesc și eu chestii gen yaktrax pe care le atașez numai pe porțiunile unde am nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also