miercuri, mai 29 2024

Un nou week-end fără vreo competiție oficială, asta dacă nu luăm în calcul mulțimea de alergări de grup (pentru detalii, aici) sau ultima etapă a circuitului 4Run4Fun.

aab
50k
În aceste condiții, să vedem ce s-a întâmplat la cele mai importante curse internaționale, toate de ultramaraton. E vorba mai întâi de Campionatele mondiale de 50 km, ediție organizată pe 4 decembrie, în premieră, la Doha, sub egida International Association of Ultrarunners (IAU). Participarea nu a fost foarte numeroasă, nu doar pentru că competiția se află la debut, cât și pentru faptul că majoritatea ultramaratoniștilor cu rezultate preferă pe moment să participe la curse cu tradiție, cu premii mai mari.

Rezultatele înregistrate nu sunt însă deloc de lepădat. În cursa masculină, pe primul loc a terminat americanul Tony Migliozi – 2h:52min:09sec, urmat de doi kenyeni, tot cu timpi de sub trei ore. Pe echipe s-a impus Kenya, urmată de SUA și Australia. Surprinde însă numărul foarte mare de abandonuri (16, în timp ce 32 de alergători au termina cursa).  La feminin s-a impus una dintre favorite, americanca Camille Herron (3h:20min:59sec), urmată de croata Marija Vrajic (3h:28min:16sec) și canadianca Catrin Jones (3h:28min:20sec). Au terminat 24 de sportive, fiind înregistrate alte 4 abandonuri. Pe echipe, Croația a devenit campioană mondială, urmată de Canada și Australia.
Rezultatele complete sunt disponibile aici.

Ne-am propus ca în viitorul apropiat să vedem de ce România nu are constituit un lot național de ultramaraton și de ce nu se participă la competițiile oficiale, de sub egida IAU, organism unde țara noastră este membră.

50Mile
Pe 5 decembrie, în California de data aceasta, a avut loc o competiție cu tradiție și unde participarea este numeroasă și calitativă. Este vorba de North Face 50 Mile Championships, un soi de campionate mondiale neoficiale pe această distanță, unde alergătorii reprezintă companii sportive și nu țări.  La masculin a câștigat Zach Miller (Nike) – 6h:12min:37sec, iar la feminin Megan Kimmel (Asics) – 7h:13min:52sec. Rezultatele complete pot fi văzute aici.

Pe scări
În încheiere, să anunțăm că tot în acest week-end s-au deschis oficial  înscrierile pentru cursa SkyRun24. Competiția e programată pe 23-24 ianuarie 2016. În prima zi va avea loc cursa contratimp de alergare pe scări – 34 de etaje, 680 de trepte, 119 metri ascensiune, iar la finalul acesteia se va da startul în cursa „24Challenge” sau ștafeta de 24 ore care va continua până pe 24 ianuarie. Asta pentru că 4 echipe, a câte 6 alergători, vor alerga timp de 24 de ore pe scări. Fiecare echipă va reprezenta câte un ONG din cele participante la eveniment, iar la final echipa care va avea cele mai multe urcări va fi desemnată câștigătoare. Numărul participanților la cursa SkyRun24 este limitat.

Foto: www.roberthewer.co.uk

Comments

comments

Previous

Despre umilință în alergare

Next

Ofertă nouă în fiecare zi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also